– Vi får inn stadige rapporter om at tromsøfolk er slått ut av omgangssyke. Hvor mange det er snakk om, vet vi ikke. Årsaken er at de aller fleste – og det er veldig fornuftig – ikke oppsøker lege. Dermed blir smittefaren betraktelig redusert.

Via gjenstander

Kommuneoverlege Kathrine Kristoffersen understreker at omgangssyken i hovedsak smitter via gjenstander.

– Etter at en syk person har tatt i en gjenstand, vil smitten henge igjen i mange timer. Derfor er det viktig å poengtere at god håndhygiene er med på å redusere nye sykdomstilfeller.

Flere runder

Kristoffersen sier at omgangssyken som regel starter på høsten – etter at folk er kommet hjem fra ferie. Deretter går det i flere omganger.

– Omgangssyken har ingen sammenheng med den årlige influensaepidemien, men skyldes virus som tromsøfolk bringer med seg hjem.

– Et annet ledd i bekjempelse av oppkast og diaré, er å overholde 48-timersregelen.

Spesielt barnehageunger

– For skolebarn og voksne kan god hygiene etableres. Men barnehageunger bør holdes hjemme i to døgn etter at de er blitt friske. Det for å unngå nye utbrudd i et miljø hvor hygiene er vanskelig å opprettholde.

Kommuneoverlegen sier videre at selv om få oppsøker fastlegen eller legevakta ved oppkast og diaré, er det viktig at barn følges opp.

Blir dehydrerte

– Blir barn syke over tid, kan de bli dehydrerte. Da er medisinsk oppfølging nødvendig for å få erstattet væsketapet.

Kristoffersen sier at ikke alle som får omgangssyke reagerer likt.

– Noen blir kun kvalme og får ikke oppkast og diaré. Og barn kan få kraftigere reaksjoner enn voksne.