Nordbyen er under utvikling og til våren skal kommunen legge fram sine planer for området. I den forbindelse har de samarbeidet med masterstudenter fra Tromsø Academy of Landscape and Territorial Studies for å få innspill til hvordan nordbyen skal utvikles videre.

– Studentene har fått lov til å tenke helt fritt og komme med nye ideer. Det er inspirerende, sier Heidi Bjøru, rådgiver i Tromsø kommune Byutvikling.

Inviterer til utstilling

SAMARBEIDER: Morrakaffe er et samarbeid mellom Tromsø kommune byutvikling, Nordnorsk Design- og arkitektursenter og Tromsø Academy of Landscape and Territorial Studies. Foto: Tom Benjaminsen.

Studentene har jobbet med nordbyen i høst. Førstkommende fredag legges planene fram på et åpent møte på biblioteket.

– Noen av studentene skal presentere det de har arbeidet med. Det blir også en utstilling med tegninger og modeller av nordbyen. Alle er velkomne, sier Michele Renee Widerøe fra Nordnorsk Design- og arkitektursenter, som arrangerer "Morrakaffe".

Ønsker tilbakemeldinger fra publikum

UTSTILLING: På utstillingen vil publikum kunne se modeller og tegninger studentene har laget. Foto: Tom Benjaminsen.

Tromsøværinger blir oppfordret til å komme med tilbakemeldinger under "Morrakaffe".

– Vi vil at noen utenfor vår faggruppe skal komme med sine meninger. Debatter om prosjekter i byen er ofte endimensjonale. Vi ønsker å åpne opp så flere kan delta, sier Mari Bergset, lærer ved Academy of Landscape and Territorial Studies.

– Byutvikling er noe som rammer mange. Derfor ønsker vi å få inn flere stemmer, sier Bjøru.

Tromsø by som landskap

Bjøru sier kommunen ønsker å ta med seg noen av ideene til studentene videre, men at ikke alt vil være gjennomførbart.

– Når vi skal lage vår endelige plan må vi rasjonalisere. Vi skal ta med oss tenkemåten til studentene videre, sier hun.

– Det er en utfordring å utvikle Tromsø slik at det fortsatt ser ut som Tromsø. Vi vil ikke at byen skal se ut som en hvilken som helst annen by, sier Bjøru.

Ønsker å bevare slipen

VIL BEVARE SLIPEN: Slipen på Vervet er noe av det studentene ønsker å bevare i sine planer for nordbyen. Foto: Tom Benjaminsen.

Norbyens historie vil bli viktig når planene for området skal ferdigstilles.

– En av studentene fra New York la merke til slipen på Vervet og har bevart denne i sine planer. Det er veldig sterkt at hun gjorde dette. Å bevare slipen er kanskje noe av det viktigste, sier Bjøru.

Mange aktører i nordbyen

Bjøru understreker at det er mange hensyn å ta når nordbyen skal utvikles.

– Vi samarbeider med grunneierne og utviklerne i nordbyen. Det er jo de private som skal realisere utbyggingen når planene er vedtatt. Det er viktig at disse er en del av prosjektet, sier hun.