Både Jensen, Ane Margrethe Jørgensen og Maria Seppola som kom inn på Medieproduksjon, ble anbefalt å søke på den ikke-eksisterende linjen av sine skolerådgivere på ungdomsskolen. Studiet skulle opprinnelig følge modellen om ett år, etterfulgt av tre år som lærling.

– Det var snakk om at linjen skulle etableres neste skoleår (jour anm. høsten 2017), men vi fikk beskjed om å søke uansett og Breivang valgte å opprette linjen ett år før tiden for oss. Vi ble lovd at i verste fall måtte vi til Bardu for å fullføre studiet, men tirsdag fikk vi beskjed om at studiet ikke vil tilbys verken i Tromsø eller Bardu til neste år, og vi må dermed flytte til Hadsel eller Mosjøen, forteller Jensen til iTromsø.

Improvisert studie

Jensen forteller at høsten i fjor var tung og preget av manglende studieplan for ham og de to andre elevene. De har endt med å ta noen fag knyttet til Medier og kommunikasjon VG2, og en del fag knyttet til Design og håndverk VG1.

– Vi fikk ikke en skikkelig timeplan før vi klagde like før jul. Siden Medieproduksjon er yrkesfaglig, mangler vi en del obligatoriske fag som gjør at vi heller ikke bare kan hoppe over til Medier og Kommunikasjon, men må starte på nytt. Det frister lite. Jeg har blitt ganske utbrent etter en høst preget av dårlig undervisningsforhold og mistet mye av motivasjonen, forklarer Jensen.

Burde aldri ha sluppet inn

LEGGER NED: Tre elever får ikke fullført sin skolegang ved Breivang videregående skole.

Nå som de har fått beskjed om at de mest sannsynlig må flytte ut av fylket for å fullføre studiet, stiller de spørsmål ved hvorfor de fikk slippe inn på linjen i utgangspunktet.

– Politikerne må ha visst allerede i fjor høst at de ikke ville tilby dette studiet videre i Troms, så hvorfor de lot oss slippe inn i utgangspunktet er veldig forvirrende og setter oss i en veldig vanskelig situasjon. Om vi visste at vi måtte flytte for å fullføre dette studieløpet, så hadde vi jo aldri takket ja til plassen i utgangspunktet, så det er veldig frustrerende, sier Jensen.

Frustrerende

Trasig: Elevenes faglige leder, Jan Normann Karlsen, bekrefter at det ikke blir noe tilbud til dem fra høsten av, og at situasjonen er frustrerende for både lærerne og elevene.

Elevenes faglige leder bekrefter at det ikke blir noe tilbud til dem fra høsten av, og at situasjonen er frustrerende for både lærerne og elevene.

– Det ser dessverre sånn ut. Det er trasig, sier Jan Normann Karlsen.

Han forteller at andreklassen i Medieproduksjon er den siste klassen som går ut hos dem, og at det altså ikke blir noe videre tilbud for de tre førsteklassingene.

– Alternativet er å gå ut i lære, men det kan naturligvis bli vanskelig etter bare ett år med videregående, sier Karlsen.

Ikke lovet noe

Roar Sollied, fylkesråd for utdanning i Troms, forteller at det har vært en drastisk nedgang i interesse rundt linjen og at utfordringen for å få læreplass har vært vanskelig.

– Vi ser nå at de to skolene (Tromsø og Bardufoss red.anm.) som har elever i faget har utfordringer med å få de ut i lære. Slik jeg forstår det hos Breivang, blir halvparten av elevene å ta et omvalg kommende skoleår på grunn av manglende læreplassmuligheter.

Han legger til at det aldri har vært snakk om å tilby resten av løpet på Bardufoss.

– VG2-tilbudet skulle lages i tilknytning til næringslivet, altså et lærlingeløp fra VG2, sier Sollied.

– Vi har videre valgt å vente på revideringa av det yrkesfaglige tilbudet som kommer fra sentralt hold.

Fylkesråden viser til tilbudsordningen som lå tilgjengelig på nettet i fjor hvor det står at ungdommene som ønsker målrettet opplæring med full bredde mot de aktuelle fagene kan søke tilbudet videre i Nordland.

– Konklusjonen er at en slik individuell tilpasning kan gis til de elevene på VG1 design og håndverk som ønsker dette. Søkerne melder eventuelt ønske om dette direkte til skolen, står det i skrivet.