Psykologistudentene Henriette Michalsen (25), Sondre Henden (22), Rakel Birkeli (22) og Ida Wiik (23) er håndplukket til å være med i studiet som ledes av professor Per Aslaksen (40) ved helsevitenskapelig fakultet. Resultatet skal studentene skrive oppgave om.

Stor interesse

– Vi trenger minst 40 personer – halvt om halvt med kvinner og menn i ulik alder. Etter at vi presenterte budskapet vårt – blant annet på Facebook – har over 100 meldt sin interesse. Nå starter prosessen med å finne deltakerne som utelukkende skal være friske og uten skader som kan påvirke forskningsresultatet, sier Aslaksen.

Hjernens volum

leder: Professor Per Aslaksen leder studiet som studentkvartetten skal gjennomføre fram mot sommeren. Foto: Ronald Johansen

De som kommer gjennom nåløyet, må gi et skriftlig samtykke.

– I utgangspunktet skal vi måle hjernevolumet og tykkelsen på hjernebarken. Når det er på plass, blir deltakerne utsatt for varme og kulde for å provosere fram smerte. Forhåpentligvis vil dataene gi svar på om det er noen sammenheng mellom størrelsen på hjernen og måten vi opplever smerte på.

Varierer stort

Professor Per Aslaksen sier at smertegrensen varierer stort fra person til person:

– Et av mange spørsmål er hvorfor noen opplever spesifikke ting mer smertefullt enn andre. Som eksempel kan jeg nevne at mens enkelte føler at det er smertefullt å stikke hånden i snøen, er det andre som ikke får noen reaksjoner av det.

Omfattende prosess

Aslaksen sier at forhåpentlig vil studentene og ham selv sitte med svaret før sommeren.

– Når jobben er gjort, skal dataene analyseres og bearbeides. Det er en tidkrevende prosess. Blant annet vil det gå med rundt 12 timer før materialet fra én deltaker er gjennomgått datamessig.

Henriette Michalsen sier at hun skal skrive hovedoppgave om emnet, mens de andre skal levere en semesteroppgave.

– Selv om vi i ettertid skal gi ut en vitenskapelig publikasjon, får vi anledning til å bruke deler av forskningen i våre oppgaver. Vi må bare passe på at vi ikke dobbeltpubliserer, sier sisteårsstudenten.

Per Aslaksen forteller at det til nå foreligger en del hypoteser rundt temaet fra amerikanske studier. Men ingen har gått så grundig til verks som det studentkvartetten i Breivika skal de kommende månedene.