Etter rekordlave tall for anmeldte tyverier i 2015, økte vinningskriminaliteten i fjor. Det viser årstallene for 2016 ved Tromsø politistasjon.

– Tallene for 2015 var ekstremt lave, og det er lenge siden vi har vært så langt nede som vi var da. Vi må langt tilbake på 1990-tallet, kanskje til og med 80-tallet, for å finne så lave tall på vinningskriminalitet. Hvorfor vi nå får en økning i 2016 er vanskelig å si, men vi ser at vi har flere gjengangere, som vi ikke hadde i 2015, som står bak en rekke med vinningskriminalitet, sier politistasjonssjef Morten Pettersen.

Ti personer i varetekt

Han opplyser at politiet har en del av personene som står bak tyveriene sittende i varetekt.

– Det er omtrent ti personer som per nå som sitter varetektsfengslet for vinningskriminalitet i Tromsø.

Pettersen forklarer at det stort sett er enkeltpersoner som står bak en rekke straffbare forhold i 2016, og at det kan forklare noe av økningen. Han legger til at politiet ikke har gjort dybdeanalyser på endringene i kriminaliteten.

– Med vi følger utviklingen og dersom økningen fortsetter må vi vurdere å sette inn tiltak, sier politistasjonssjefen.

Flere tyverier i Tromsø

I 2016 ble det registrert 4.234 anmeldelser med gjerningssted i Tromsø. Sammenlignet med 2015 tilsvarer det en økning på 8,1 prosent, mens det for en femårsperiode tilsvarer en reduksjon på nesten 5 prosent.

Av lovbruddene registrert hos Tromsø politistasjon, utgjør vinningssakene den største delen. Sakene er representert med 33 prosent.

Tallene viser at det begås flere vinningslovbrudd i Tromsø sammenlignet med tall for hele Troms politidistrikt, nærmere bestemt 8 prosentpoeng mer, ifølge politiets årsstatistikk.

Nedgang på grove tyveri

Etter en større nedgang på 25 prosent i vinningslovbruddene året før, gikk tallet opp 6,6 prosent i 2016. Totalt 1.360 saker i fjor er likevel noe lavere sett i et femårsperspektiv.

Antall grove tyverier totalt i Tromsø har hatt en nedgang fra 100 registrerte saker i 2015 til 81 saker i fjor.

Ifølge politiet er antall grove tyverier særdeles lavt sammenlignet med andre byer på samme størrelse som Tromsø.