Ifølge politiet har krevende saker som drapet på Linn Olsen Uteng (32) i Røstbakken i juli og den omfattende overgrepssaken hvor en 22-åring er tiltalt for overgrep mot 75 barn, ført til at Tromsø politistasjon har måttet flytte og omprioritere sine ressurser.

Mindre aktive

Antall voldslovbrudd i Tromsø økte med 11,2 prosent i fjor. Anmeldte saker som omhandler mishandling i nære relasjoner (familieforhold) har derimot hatt en betydelig nedgang fra 68 saker i 2015 til 39 i fjor.

Nedgangen på 42,6 prosent på ett år og 40,5 prosent i en femårsperiode er markant, og kan ha sammenheng med at politiet har hatt færre ressurser på området.

– Vi har ikke gjort noen endringer i måten vi jobber på, og det har heller ikke de vi samarbeider med, mener politistasjonssjef Morten Pettersen, og legger til:

– Men man skal ikke se bort fra at alle ressursene vi har måtte bruke på store enkeltsaker innen sedelighet i 2016 gjør at vi er mindre aktive på dette området. Det kan ha påvirkninger med tanke på at vi ikke er like på mot våre samarbeidspartnere. Det er et sammensatt bilde, sier han.

Krevende fagfelt

På spørsmål om politiet har vært underbemannet på området, svarer Pettersen følgende:

– Dette er et krevende fagfelt og det er saker som hver og en av dem er omfattende i etterforskningen. Når man da får store enkeltsaker som vi må bruke veldig mye ressurser på over tid, så er det er klart at det gir utslag i forhold til at vi får mindre ressurser til øvrig portefølje.

– Det er de store ressurskrevende enkeltsakene som gjør at vi må flytte ressurser og binde dem opp mot enkelte saker over lang tid. Samtidig er det ingenting som tyder på at de to årene vi har hatt nå er unntaksår. Vi må forberede oss på at vi også i fremtiden får krevende enkeltsaker. Så det handler om å dimensjonere organisasjonen slik at vi evner å håndtere både krevende enkeltsaker og den tradisjonelle porteføljen, utdyper Pettersen.