Under en pressekonferanse tirsdag ble årsstatistikken for Tromsø politistasjon lagt fram. Den viser en stor økning i antall lovbrudd i trafikken.

Totalt 761 trafikklovbrudd i fjor tilsvarer en økning på over 15 prosent fra året før.

Høyeste på fem år

Politiet forklarer tallene med at de i 2016 hadde flere målrettede trafikkontroller på steder hvor det ferdes aktører som har trafikkfarlig adferd.

263 lovbrudd for hastighet tilsvarer en økning på 29,6 prosent og er det høyeste tallet tromsøpolitiet har hatt på fem år.

– Vi har hatt større fokus på trafikk, deriblant ruskjøring og for høy fart som vi vet kan skape farlige situasjoner og ulykker, sier politioverbetjent og leder for ordensseksjonen, Hans Martin Moen.

Under pressekonferansen forklarte politiet at de har tro på at kontrollvirksomheten har god forebyggende effekt.

Flere straffesaker

Over 11.300 kjøretøy ble kontrollert i fjor. Det endte med 102 gebyrer og 417 forenklede forelegg, noe som er en betydelig økning i antallet reaksjoner sammenlignet med 2015.

Økningen fra 2015 til i fjor, fra 65 til 417 forenklede forelegg og 53 til 102 gebyrer, skyldes at politiet i større grad plukker ut områder hvor de tror det skjer farlig kjøring, for å luke ut de som begår overtredelser.

– Vi har i langt større grad enn tidligere produsert straffesaker som følge av overtredelser. Vi har i tillegg kontrollert adskillig flere kjøretøy – langt flere enn de som er registrert, sier Moen.

Vil skolere folk i større grad

Lederen for ordensseksjonen forklarer at politiet har vært mer bevisste på mulige overtredelser når kjøretøy kontrolleres.

– Når vi plukker ut biler skal vi ikke bare sjekke vognkort og førerkort, men også kontrollere biler med tanke på mistanke om trafikale overtredelser. Det er derfor vi i større grad enn tidligere har flere straffesaker og flere forelegg.

Han legger til at utrykningspolitiet har gjort en god jobb hva gjelder avdekking av fartsovertredelser.

– Vi skal også skolere folk i enda større grad for å kunne bruke laser og gjennomsnittsmåler. Til neste år er det derfor ingen grunn til at vi skal ligge lavere på statistikken selv om det var veldig høye tall i år, sier Moen.