Nordmenn er nummer tre i verden når det kommer til kaffedrikking, og det er i Nord-Norge som vi drikker aller mest.
Derfor er det kanskje ikke en så gæren satsing som Frei Rønningsbakk og Tromsø Kaffebrenneri står bak når de åpner et helt nytt "kaffetempel" i den gamle Skancke-gården i Veitasenteret.
Se bildekarusell i vinduet over!
Fra brenning til servering
– Drømmen og målet har vært å kunne fortelle hva kaffe faktisk, helt fra brenningen til serveringen, forteller innehaver Frei Rønningsbakk.
Det er i de gamle Intersport-lokalene ut mot Storgata som den nye kaffestova skal holde til. Rønningsbakk viser iTromsøs utsendte rundt i lokalene, som både skal inneholde serveringsdel, brenneri og bakeri.
LES OGSÅ: Startet Wheelys kafé Tromsø i mai – nå ønsker hun å utvide (for abonnenter)
Åpner i mars
Rønningsbakk møter iTromsø ikledd malerbukse og vernesko. Han er i full ferd med å male, sparkle, møblere og på alle mulige måter sette lokalene i stand.
– Nå har jeg gjort det jeg kan gjøre, så nå er det opp til andre å gjøre lokalene ferdige elektrikere, rørleggere og så videre, sier han.
Han håper at kaffebrenneriet skal kunne åpne dørene i begynnelsen av mars.
LES OGSÅ: Nå rives alle veggene på plan tre i Veitasenteret (for abonnenter)
Stor egeninnsats
– Jeg tror vi er i rute, men det er som sagt utenfor vår kontroll om møbler og annet utstyr blir ferdig og levert i tide, sier han.
Serveringsstedet i Nordbyen blir Rønningsbakks andre, fra før har han et utsalg på Nerstranda.
Begge stedene er bygget opp stein på stein av ham selv og noen få støttespillere.
– Det er mange hundre arbeidstimer som er lagt ned, og vi har samlet på oss ting og utstyr underveis som vi kan bruke i virksomheten, forteller han.
LES OGSÅ: Har planer om å åpne 15 «minibutikker» på Veita (for abonnenter)
Fødselshjelp fra huseieren
Det er med andre ord ikke veldig store investeringer som ligger bak etableringene.
– Vi har ikke satset så mye penger, det har mest gått i egeninnsats, sier den daglige lederen.
Han skryter av huseieren til de nye lokalene.
– De har vært veldig fleksible og behjelpelige med ting som vi har trengt bistand til, sier han.
I lokalene skal som sagt kundene kunne se både brenning av bønner, baking av brød, samt tilberedning av kaffe.
Historiefortellere
– Lokalene skal være veldig åpne slik at publikum kan følge med hvordan kaffe blir laget, forteller han.
Det er ifølge kaffeentusiasten i tiden at mat- og drikkeinteresserte skal kunne følge hele prosessen fra start til mål.
– Det er nok samme tankegang som eksempelvis mikrobryggeriene har. Om man skal kunne skape seg en nisje, så må man stå ut fra de store og ha en egen historie å fortelle, sier han.
LES OGSÅ: Innbrudd på Veita
To-tre ansatte på sikt
Planlagt åpningsdato er i begynnelsen av mars, og til den tid skal lokalene møbleres og dekoreres, brenneovnen skal trimmes, det vesle bakeriet skal på plass, og serveringspersonale skal hyres inn.
– Jeg skal selv være "bakmann" som skjøtter brenning og baking, så skal vi ha baristaer som serverer publikum kaffe og brød. Jeg regner med at vi blir to-tre stykker som jobber her, sier Rønningsbakk.