Forprosjektet er allerede godt i gang. Resultatet er klart til sommeren – da skal det kommunalt eide aksjeselskapet avgjøre om de bygger en fabrikk for å resirkulere industriplast til såkalte plastpellets. Det dreier seg ikke om husholdningsplasten som samles inn i blå poser.

Pelletene er å regne som råvare i en rekke plastprodukter.

En fabrikk vil imidlertid neppe bli bygget ved Remiks’ anlegg på Nord-Tromsøya.

– Vi må vurdere andre steder, som Lyngen eller Balsfjord, sier Nicolai Sebergsen, daglig leder for Remiks produksjon.

Miljøet først

Tanken bak å starte pelletsproduksjon er tuftet på miljøargumenter.

– Jeg mener vi må se produksjonen i et sirkulærøkonomisk lys, sier Sebergsen, og utdyper:

– Vi sender mye plast til utlandet, på til dels lange reiser til Tyskland eller Kina. Der gjenvinnes plasten til pellets, for så å selges på verdensmarkedet. I Norge får vi dem tilbake som for eksempel plastposer laget av resirkulert materiale. Dette prosjektet tar sikte på at produksjonen kan skje lokalt i Nord-Norge for et nordnorsk marked.

En slik produksjon fordrer at det også er kunder som ønsker å kjøpe pelleten lokalt.

Må være lønnsom

For at miljøargumentet skal holde vann, har det liten nytte å selge den nordnorske pelleten på verdensmarkedet.

– Fordelen vår er at vi allerede eier råvaren. Dermed må vi sørge for å være konkurransedyktig, noe som er en utfordring med et lite volum sammenlignet med fabrikker andre steder i verden, sier Sebergsen.

– Klarer dere å konkurrere på pris?

– Ja, forhåpentlig. Utfordringen vår er at sammenlignet med store fabrikker i Tyskland blir vårt volum lavere og dermed mister vi stordriftsfordelen volumet gir. Vi er nå inne i et forprosjekt for å se hvordan mulighetene er, og om det er økonomisk forsvarlig. Er det forsvarlig å bygge en slik fabrikk, ser vi ingen grunn til ikke å få det til, sier Sebergsen.

Fabrikken er tiltenkt en relativt beskjeden størrelse på 500 kvadratmeter. Den vil trolig inneholde en et vaskeanlegg for plastavfall, samt utstyr for å varmebehandle plasten og gjøre den om til pellets.