Politiet fikk melding om lekkasjen rundt klokken 09.00.

– Sånn som vi oppfattet og vurderte meldingen, så vi ikke at det var et skadepotensial. Vi oppfattet det mer som en vanlig lekkasje som kunne håndteres av Bydrift. Det er den normale fremgangsmåten vår, opplyser operasjonsleder ved Troms politidistrikt, Roy Tore Meyer.

Operasjonslederen forteller at de innledningsvis ikke hadde fått informasjon om at vannet var svært varmt.

– Etter hvert fikk vi flere reaksjoner, og skjønte at dette måtte være mer enn en vanlig lekkasje, selv om det kan danne seg damp uten at vannet har så fryktelig høy temperatur. Da ble Brann og redning varslet og vi rykket ut for å sperre av området, legger han til.

LES OGSÅ: Stor lekkasje på Stortorget

Stort farepotensial

Da rørene sprakk dannet det seg så store mengder damp at det så ut som Stortorget hadde tatt fyr.

– Vi har ikke hatt fjernvarme i Tromsø tidligere, så denne situasjonen er ny for oss. Etter å ha undersøkt hva som skjedde, har jeg nå forstått at det er et betydelig farepotensial involvert. Da tenker jeg hovedsakelig på faren for skåldeskader av å oppholde seg i nærheten vannet eller den varme dampen. Dette er svært varmt vann under høyt trykk, sier Meyer.

Operasjonslederen mener det er et klart behov for å se på hvilke rutiner politiet har for slike lekkasjer, og ikke minst få satt søkelyset på varslingsrutiner hos Kvitebjørn Varme, som eier fjernvarmeanlegget.

SE OGSÅ: Se bildeserie fra lekkasjen på Stortorget

Vil se nærmere på rutiner

Byutvikling-direktør Øystein Nermo sier til iTromsø at kommunen forutsetter at rørene er lagt på forskriftsmessig måte og at det ikke blir noen lekkasjer fra dem.

DIALOG: Avdelingsdirektør ved Byutvikling, Øystein Nermo, opplyser at kommunen vil gå i dialog med Kvitebjørn Varme om fremtidige rutiner. Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø

– Vi har jo også egne retningslinjer for grøfteprofiler og rør, og spesielt vann- og avløpsrør. Likevel gikk det galt i morges. Jeg vet ikke årsaken til at det gikk galt, men jeg går ut fra at entreprenøren som har lagt ned rørene har gjort en så god jobb som mulig.

Nermo er imidlertid klar på at såpass varmt vann og dampen som følger, har et stort skadepotensial.

– Vi er nødt til å se nærmere på dette og finne ut hvordan vi skal håndtere tilsvarende situasjoner i fremtiden, sier han.

Ifølge direktøren oppdaget Kvitebjørn Varme først et trykkfall i rørene deres, og skrudde derfor opp trykket.

– Da blir det bare mer fres i rørene og lekkasjen blir verre. De fikk etter hvert beskjed om at det dreide seg om en lekkasje og at de måtte stenge av vannet, fortsetter Nermo.

Deler gjerne av sin erfaring

Han mener, i kjølvannet av hendelsen, at det er viktig at selskapet får klare og gode rutiner på signalene de får fra anlegget sitt.

– De må rett og slett lære seg hvordan trykkprofilen oppfører seg under forskjellige situasjoner.

Ifølge Nermo vil kommunen gå i dialog med selskapet.

– Sammen kan vi se på hva som kan gjøres for å få på plass rutiner for slike lekkasjer. Vann og avløp har 150 års erfaring med lekkasjer, varslingsrutiner og utrykningstid, og deler gjerne av sin erfaring.

Noe Geir Helø, VA-sjef i kommunen, bekrefter.

– Vi stiller gledelig opp, sier han.

iTromsø har forsøkt å få en kommentar fra Trude Ørpetvedt, daglig leder i Kvitebjørn Varme, men hun har sittet opptatt i et møte om lekkasjen siden klokken 15.00. I ei pressemelding sier hun imidlertid at hun er glad for at verken mennesker eller dyr som var i området ble rammet.

– Arbeidet vårt med å avdekke hvordan dette kunne skje starter nå, fortsetter hun.

Ifølge Kvitebjørn Varme er det satt ned en granskingsgruppe som skal undersøke årsaken til lekkasjen.