Per Molund står bak Sixt Bilutleie og har vel 150 ulike kjøretøy som kundene leier. Bare den siste uken er 5–6 biler skadet i kollisjoner eller uhell.

Kjører over alt

– Vi sliter litt med kundene fra Det fjerne østen som ikke er vante med vinterlige forhold. Som eksempel på det, kan jeg nevne at en som hadde kjørt inn i alpinbakken i Narvik. Vedkommende måtte slepes ut ved hjelp av tråkkemaskinen.

– I et annet tilfelle, måtte vi dra opp samme bil – med samme sjåfør – fem dager på rad i en sving på Kvaløya. Årsaken var høy fart på glatta, sier Molund.

Øker hele tiden

Han forteller om en voldsom etterspørsel etter utleiebiler.

– Det er få pusterom. Når en bil kommer inn, står neste kunde klar til å overta.

Ifølge Per Molund er det ikke bare vintersesongen som er hektisk. En kjapp titt i ordreboken viser at 70 prosent av bilparken er leid i juni og juli. Også det er rekord for Sixt.

Stor konkurranse

– Konkurransen er betydelig. I rolige perioder underbyr utleiebyråene hverandre. Når trykket er på topp, koster en bil tilsvarende mer. Det er nesten slik at prisene varierer fra dag til dag. Skal man henge med, gjelder det å være konkurransedyktig på pris. Kunden handler nemlig der det er billigst, konstaterer Molund.

En kule varm

Asbjørn Jørgensen i Avis/Budget nøler ikke med å si at det for tiden går en kule varm i bransjen.

– Sammenligner jeg januartallene med i fjor, er økningen på 46 prosent. Personlig hadde jeg langt inn en pluss på 20 prosent i budsjettet, noe jeg så på som optimistisk. Ut fra det har vi også kjøpt inn biler.

Ikke mer skader

Selv om Avis/Budget har 225 utleiebiler i sving, har ikke skadeomfanget økt.

– Vi har mange uhell, men få karosseriskader. Antall utforkjøringer og tilfeller hvor biler kjører seg fast, er betydelig. Det viser antall fakturaer fra bergingsselskapene.

Vil øke

Asbjørn Jørgensen sier at han tror antall kunder bare vil øke fremover.

– Vi har samme aktivitet i sommermånedene. I august i fjor fikk vi en økning på 60 prosent. Hva som skjer i år, tør jeg ikke tenke på, sier han.