SV-politikeren sendte i fjor høst en forespørsel til kommuneadministrasjonen. Hun ønsker blant annet svar på hvorfor en 110-operatør kan pensjonere seg ved fylte 57 år når aldersgrensen er 65 år.

Satt søkelyset på

– Det var en artikkel i Fagbladet som fikk meg til å reagere. I en undersøkelse foretatt av KS og KLP ved 20 brann og redningsetater ble det avdekket avvik hos så å si samtlige. Men fordi Tromsø ikke var med, tok jeg et privat initiativ, sier Johansen.

Til tross for at det er gått nesten ett halvt år siden forespørselen ble sendt til administrasjonssjefen, har hun ikke fått svar. Nå vurderer Johansen å bringe saken inn for kommunestyret.

Behold rettigheter

Ifølge SV-representanten har samtlige åtte ansatte i Tromsø beholdt særordningen med alderspensjon fra fylte 57 år.

– Etter min mening er det feil. Dette er ikke personell som er i aktiv tjeneste og skal derfor heller ikke omfattes av pensjonsordningen.

Koster mye

– Dersom det er slik at kommunalt ansatte har en ordning som er feil og som gjør at de mottar pensjon i opp til åtte år før regelverket tilsier, betyr det økte kostnader for fellesskapet. Kommunen pensjonskasse må dermed ut med millionbeløp – penger som tilhører våre ansatte. Er det tilfelle, tar medlemmene regningen, mener Johansen.

Skal være rett

Hun sier at det er særdeles viktig at slike ting går rett for seg.

– Hvis ikke blir tilliten borte og systemet forvitrer. Vi kan ikke se gjennom fingrene at enkelte kommunalt ansatte får eller har særordningen – eksempelvis gjennom feil stillingskode. Det må det reageres mot, sier Gunhild Johansen.

Er fagutdannet

Brannsjef Øystein Solstad opplyser at samtlige ansatte ved 110-sentralen er utdannet brannkonstabler.

– Da sentralen ble opprettet, gikk personell over i denne tjenesten mot å få beholde pensjonsordningen. Det ble innvilget. Nå gjelder andre regler – noe vi forholder oss til ved nyansettelser, sier Solstad.

fikk beholde: Brannsjef Øystein Solstad sier at alle ansatte på operasjonssentralen er fagutdannet og fikk beholde sine pensjonsordninger.Foto: Tom Benjaminsen Foto: Tom Benjaminsen