– Kvinner kan med fordel bli mer opptatt av egen nytelse, og litt mindre opptatt av partnerens. Menn kan på sin side bli mer opptatt av partnerens nytelse, og litt mindre opptatt av sin egen. Det går igjen i mine samtaler med par at mannen gjerne er litt egoistisk seksuelt, sier sexolog Dagfinn Sørensen som er psykolog og spesialist i klinisk sexologi.

Sørensen har også skrevet flere bøker om sex og samliv.

Lesbiske har flere orgasmer

Sexekspert: Dagfinn Sørensen er psykolog og spesialist i klinisk sexologi.

En amerikansk undersøkelse iTromsø nylig omtalte viser at 65 prosent av heterofile kvinner vanligvis får orgasme når de har sex. Blant lesbiske var tallet 86 prosent.

– Jeg tror ikke kvinner teknisk sett er flinkere til å stimulere andre kvinner enn det menn er. Det kan tenkes at lesbiske kvinner er flinkere til å utforske hverandres nytelse. Dessuten får lesbiske statistisk sett færre barn. De har dermed gjerne mer tid og overskudd til å ha sex, sier Sørensen.

Onaner mer

– Onani er egenpleie, og kvinner kan ha godt av å onanere mer. Både når de er single og i parforhold, sier Sørensen.

Menn onanerer nesten like mye uavhengig om de er i parforhold eller single. Kvinner onanerer langt mindre når de er i parforhold.

Komplekst underliv

Den eksakte fysiologien for kvinnelig orgasme er ukjent.

– Men spenningstilstand i bekkenbunnsmuskulaturen har mye å si. Bekkenbunnsmuskulaturen er svært kompleks og det går muskler på kryss og tvers. Å trene opp underlivet er en god investering i orgasme, sier Sørensen.

Knip igjen

Bekkenbunnsmuskulaturen kan trenes opp ved hjelp av knipeøvelser, for mange kjent fra sex og singelliv som såkalte kegel-øvelser. Dette gjøres ved å stramme underlivsmuskulaturen, knipe igjen for så å slippe. Sørensen mener det er viktig å gjøre disse øvelsene regelmessig hver dag.

– Kvinner som er åpne for å eksperimentere kan knipe igjen med et objekt i kjeden, for eksempel en massasjestav. Gjør knipeøvelsene i så mange stillinger som mulig for å trene opp ulike deler av bekkenmuskulaturen, oppfordrer Sørensen.

Dette kan være liggende, sittende på en stol eller på huk, stående eller stående med et ben på en stol.

Ikke glem klitoris

Sørensen forteller at rundt halvparten av kvinner får orgasme ved kun penetrering.

– Så dette er like vanlig som uvanlig. Hvis en av partnerne stimulerer klitorishodet i tillegg øker sannsynligheten for at hun får orgasme, sier han.

Klitoris er ikke kun det synlige klitorishodet, men også to innvendige svamplegemer som ligger rundt skjeden.

– Vaginalorgasme og klitorisorgasme er egentlig to sider av samme sak. Mange kvinner opplever vaginalorgasme som dypere og mer helhetlig, og klitorisorgasme som mer intens og lokal, sier Sørensen.

Skaff deg en vibrator

Anorgasme er når du aldri har oppnådd en orgasme.

– Mange kvinner sliter med å oppnå orgasme. Noen har aldri hatt det. De skammer seg og føler seg unormale. Mange tenker «hva er galt med meg?». Et massasjeapparat gir en vedvarende og intens stimulering av klitoris som kan hjelpe henne med å komme over kneika, sier Sørensen.

– Evnen til å få orgasme er medfødt, men den må trenes opp, fortsetter han.

Blir late over tid

Varigheten på parforholdet kan ha en betydning for om kvinner oppnår orgasme eller ikke.

– Sex går fra å være champagne og fyrverkeri i starten, til å bli litt mer hverdagslig. Etter 10–20 år blir ikke sex like viktig for nytelsens skyld. Man har sex for å bekrefte kjærligheten, intimiteten og parforholdet. Kanskje menn, og kvinner, blir litt late. De har barn og er mer slitne og har dårligere tid. Det blir ikke like god tid til nytelse og mange tar heller en kjapp en, sier Sørensen.

Han har en oppfordring til menn som har sex med kvinner.

– Ta deg bedre tid til å utforske ulike måter å stimulere henne.