Ferske tall viser at det på landbasis har vært rekordmange boligsalg i februar måned. Det er langt fra tilfellet i Tromsø.

– Det som skjer er at det er solgt rekordmange boliger på landsbasis, men det er færre salg og færre boliger ute til salgs i Tromsø. Likevel er det økning på boligprisen, sier Ruth Norstrøm hos DNB Eiendom Tromsø.

Pågående nedgang

Norstrøm sier at det ikke er noe som kun har skjedd i februar, men en pågående tendens i det lokale boligmarkedet.

– Vi begynte å merke problemet i desember, men det er nå rekordlavt utbud på boliger i byen. Det kan tyde på en tendens, og jeg har jobbet såpass lenge i bransjen at jeg vet at ting går opp og ned, men om det er knapphet på boliger vil det selvsagt by på problemer i tiden som kommer.

Kun 106 boliger solgt

Tall fra Eiendom Norge og finn.no viser at det i februar kun var solgt 106 boliger i Tromsø, mens boligprisen økte med 0,5 prosent. Det tar også relativt kort tid å omsette boliger, gjennomsnittstiden i Tromsø er på 37 dager, mens den er nede på 13 i Oslo.

– Jeg får telefoner daglig fra folk som ønsker å flytte inn i ny bolig relativt kjapp, men som taper budrunder og sliter med å finne alternativ. Nybyggene vi selger er tross alt rundt 1–2 år fram i tid, så det hjelper ikke de som er på jakt etter noe akkurat nå, sier Norstrøm.

Bygges for lite

Selv om antall tilgjengelige boliger har gradvis gått ned, er det for tidlig å fastslå noe krise. Norstrøm frykter likevel at det bygges for få boliger, og at det tar for lang tid før prosjekter gjennomføres.

– Selv om det virker som om det bygges og bygges, så ser vi ikke noe resultat av de prosjektene ennå. Det i gjennomsnitt allerede solgt 60–70 prosent av boligene i nye boligprosjekter her i byen, mens vi fremdeles har mye tilflytning til byen. Det betyr at boligpresset øker, og da må man begynne å spørre seg selv om det faktisk bygges nok her i byen, sier Norstrøm.