– Jeg er like spent hvert år før forhåndsbestillingene kommer inn. Man frykter jo at færre skal kjøpe fysiske bøker med tiden, men det har vært veldig bra trykk i forkant også i år, forteller bokhandler Martin Antonsen på Bokhuset Libris.

«Havboka» stadig er slager

Antonsen er en av få i dag som er utdannet bokhandler. Han synes det beste med det årlige og nasjonale supersalget på bøker er bredden som tilbys.

– Du har mange bestselgere spredd utover alle sjangre, men også smalere, mer spesielle bøker som aldri er på salg ellers. Det er veldig god bredde i utvalget. «Havboka» har lenge vært en personlig favoritt, og den selger godt fremdeles. Av litt mer smale ting kan jeg anbefale Kjell Askildsens novellesamling «Vennskapets Pris» og Linn Ullmanns «De urolige» som begge er veldig bra. Om man ikke har anskaffet seg klassikere som «Don Quijote» og «Onkel Toms Hytte», så er dette en god anledning, forteller Antonsen.

– Zapffes samlede verk er også en skikkelig perle i årets salg. Han hadde et imponerende spenn i sitt forfatterskap så den samlingen er veldig god.

Satser lokalt

Mammutsalget er et samarbeid mellom Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen, og har pågått i 132 år. I år er det 820 titler inkludert i salg, da i fysisk utgave, flere i e-bok utgave og som både vanlig og nedlastbare lydbøker også. Disse titlene er de samme hos alle bokhandlene i landet, men hver enkelt butikk har mulighet til å inkludere sine egne «eksklusive» tilbud. Libris i Storgata har valgt ut 12 nordnorske bøker til sitt.

– Folk er generelt veldig interessert i lokale og nordnorske bøker, så vi har inkludert turbøker, krigsbøker og litt diverse. Vi ser allerede at de selger bra, sier Antonsen.

Fyller på kontinuerlig

Salget pågår i to uker, og de vil i likhet med byens øvrige bokhandlere fylle på titler som blir utsolgt kontinuerlig.

– Lageret vårt er fylt til randen, som det alltid er. Det er mye bøker, men vi skal nok klare å levere de fleste bestillingene på stedet, avslutter Antonsen.