Statsadvokat Tor Børge Nordmo la i forrige uke ned sin påstand i saken. Han krevde åtte års fengsel for de to Oslo-mennene påtalemyndigheten mener har organisert salg av flere kilo metamfetamin og cannabis i Tromsø.

Han ber også om inndragning av 1,1 millioner kroner fra hver av dem.

De to, en 44-åring og en 48-åring, skal ha tilknytning til enprosentmiljøet i hovedstaden.

Nordmo ønsker ikke å gå i detalj på mennenes tilknytning til større, organiserte kriminelle miljøer.

– Det jeg imidlertid kan si, er at vi hadde et vitne som ikke stilte opp frivillig her, men som måtte pågripes, sier han.

BAKGRUNN: Narkoliga skal ha fraktet kilovis med amfetamin til Tromsø og tjent flere millioner kroner på salg (pluss)

Flere risikerer årelange dommer

48-åringens kjæreste, ei 38 år gammel kvinne fra Lillestrøm, og en 45 år gammel Tromsø-mann var også tiltalt i saken.

Kvinnen skal ha visst om den ulovlige aktiviteten og hjulpet 48-åringen med blant annet videreformidling av beskjeder mellom de involverte.

For dette ber Nordmo om fire år og ni måneders fengsel, samt inndragning av 300.000 kroner.

Tromsø-mannen skal ha blitt kjent med 48-åringen i Tromsø, og de ble etter hvert «forretningspartnere». Han skal ha mottatt minst 7,5 kilo metamfetamin og ti kilo hasj som han skal ha solgt videre for 48-åringen. Han fikk selv beholde mellom ti og 20 prosent av narkopartiene.

Nordmo har bedt om syv års fengsel for 45-åringen.

– For streng påstand

48-åringens forsvarer, Øyvind Bratlien, sier til iTromsø at han og resten av forsvaret, er svært misfornøyd med aktoratets påstand.

– De ber om altfor høye straffer. Bare for min klient, som allerede har en dom på to år på seg, vil den samlede dommen bli ti år i fengsel dersom aktoratet får det som de vil.

Han mener påtalemyndigheten har lagt en altfor lav grampris til grunn når de har regnet seg fram til mengden narkotika som skal være omsatt.

– Vi har hatt en ekstensiv bevisførsel hvor vi viser at gramprisen i Tromsø er minst dobbelt så høy som det aktoratet mener er tilfelle. Det er med andre ord omsatt langt mindre narkotika enn det hevdes, og straffen Nordmo ber om er følgelig altfor streng, sier Bratlien.

Selv mener han at en passende straff for hans klient, som sammen med de andre har erkjent delvis straffskyld, vil være fem år – da inkludert hans tidligere dom.

Kurer fikk to år

I tillegg til de fire tiltalte i saken, ble en av kurerene til narkoligaen i Nord-Troms tingrett dømt til to års fengsel.

Påtalemyndigheten mener hun skal ha overdratt 854,9 gram amfetamin fra den tiltalte 44-åringen i Oslo. Hun ble i fjor vår tatt med stoffet på Tromsø lufthavn.

48-åringen forklarte i retten at det stemmer at ligaen benyttet seg av flere andre personer for å få fraktet stoffet fra Østlandet til Tromsø.

– Man må ha folk til å pakke og frakte stoffet, være det seg om det skal sendes med posten eller fraktes på andre måter. Og de må man betale for å påta seg risikoen. Man må påkoste i hvert fall 30–35 prosent i kostnader tilknyttet distribusjon, opplyste han.