Denne uken kom det fram at administrasjonssjef Britt Elin Steinveg har gitt en klekkelig lønnsøkning til avdelingsdirektørene Kari Henriksen og Øystein Nermo.

De har fått en lønnsøkning på 17 prosent etter omorganiseringen av kommunen. Nå tjener de 1.080.000 kroner per år, i motsetning til en årslønn på 923.432 kroner før omorganiseringen.

- Stått i ro de siste årene

Aps Brage Larsen Sollund innledet debatten i formannskapet.

– Lønna til ledergruppen i Tromsø har stått i ro de siste årene. Hva er grunnen til at administrasjonssjefen har valgt å øke lønnen så mye mens kommunen er i en presset økonomisk situasjon, spurte han.

- Resultatkrav

Administrasjonssjefen ga ikke noen omfattende begrunnelse for lønnsøkningen

– Fullmakten til å fastsette lønn for ledergruppa ligger hos administrasjonssjefen, og gjøres på et selvstendig grunnlag. Mer inngående spørsmål bør tas i arbeidsgiverutvalget i kommunen. Det jeg kan si er at vi har fjernet tonivåsmodellen og endret ansvarsområder. Det gir tydeligere oppgaver og resultatkrav til den enkelte leder.

Alvorlig for kommunen

Anna Amdal Fyhn (H). Foto: Ronald Johansen / iTromsø

Arbeidsgiverutvalget Steinveg sikter til består av ordfører Kristin Røymo, varaordfører Jarle Aarbakke og Høyres Anna Amdal Fyhn. Sistnevnte fyrte seg over lønnsøkningen.

– En lønnsøkning på 17 prosent sender urovekkende signaler inn i organisasjonen mens vi er i en krevende økonomisk situasjon. Det er spesielt at man gir lønnspålegg på over 150.000 kroner til ledere, samtidig som det er ansettelsesstopp i kommunen

Fyhn mener lønnsøkningen er uforståelig.

– Jeg har aldri opplevd noe sånt før. Hvordan vil dette gjenspeile seg nedover i organisasjonen? Dette er et enormt høyt lønnsopprykk, og det er alvorlig for omdømmet til Tromsø kommune at dette skjer over natta, sier Fyhn.

Egne fullmakter

Til tross for en lang diskusjon i formannskapet og oppfordringer til administrasjonssjefen om å redegjøre for lønnsøkningen av samtlige representanter, ble ikke formannskapet noe klokere på Steinvegs vurderinger.

– Jeg hører at det nå er en diskusjon om administrasjonssjefens bruk av egne fullmakter. Den diskusjonen hører i så fall hjemme i arbeidsgiverutvalget.

– Et poeng som ikke har blitt nevnt her er behovet for å beholde attraktiv arbeidskraft. Vi ønsker at kommunen skal kunne konkurrere med andre om dyktige folk. Det har sine konsekvenser. Utover det har jeg ikke noe mer å si.

- Ønske om moderasjon

Formannskapet vedtok enstemmig at de ønsker retningslinjer for lønnsutvikling på toppledernivå i Tromsø kommune.

– Hensikten er at det gis tydelige politiske signaler fra formannskap og kommunestyre. Det er tverrpolitisk uttrykt ønske om moderasjon, og det er viktig at dette får konsekvenser i fremtida, sier SVs Ingrid Marie Kielland.