Kontrollene den siste tiden har gått ut på å gjøre gårdseierne oppmerksomme på hvor farlig det kan være å la snø bli liggende på taket, og la istapper bli hengende fra takrennene over tid.

– Værforandringene har ført til at faren har aktualisert seg de siste ukene. Denne uken og forrige uke har vi vært ute og kontrollert bortimot hver dag, sier Tore Bentzen, fagsjef i Tromsø parkering.

Kontrollerer gatene

Vær og klima styrer når patruljene blir sendt ut for å overvåke tilstandene i sentrum. Tromsø parkering har høy prioritering på kontroller i perioden vi er inne i nå.

– Gårdseierne er relativt flinke til å fjerne snø og is, men de kan bli bedre. Mange trenger bare en liten påminnelse, men så har du dem det drøyer litt lenger med, sier Bentzen.

Målet med kontrollene er ikke å skrive ut flest mulig gebyrer, men å belyse hvor ille det kan gå når ulykken først er ute.

– Vi har egne dedikerte folk som er ute og patruljerer gatene, som følger med hele tiden. Vi har vært flinke til å markere oss de foregående ukene og kommer til å fortsette i dagene fremover, påpeker Bentzen.

– Livsfarlig

Patruljene er raske med å gi ut skriftlige pålegg til huseiere, om de ser noe som kan skape farlige situasjoner. De sjekker om fortau er ryddet, om farlige istapper skal fjernes og om snø bør fjernes fra hustakene.

– I løpet av de siste ukene har vi gitt ut utrolig mange advarsler, for å sikre at de som ferdes i gatene skal unngå å få isklumper i hodet, sier Dan Andersen, trafikkbetjent Tromsø parkering.

Trafikkbetjenten er overrasket over at det har gått så bra som det har gjort i Tromsø, men det gjør det bare ekstra viktig å sørge for at forbipasserende kan ferdes trygt i gatene.

– Det er bedre å bruke ett par tusen på å fjerne snø og is, enn å risikere livet til forbipasserende og må betale flere millioner kroner i erstatning. Det er en liten jobb, som i verste fall kan være forskjellen på liv og død, sier Andersen.

Gårdseiernes ansvar

Politivedtektene som går på fare for takras, istapper og glatte fortau, har gått fra å være politiets saksområde til kommunen, før det ble lagt i Tromsø parkerings hender i 2014.

– Bedrifter og privatpersoner har alle et ansvar for å sikre eiendommen sin. Det er altfor mange plasser det skulle vært bedre markert, og det er mulig å få gebyr om avviserne er for dårlige, forklarer Andersen.

Det er Tromsø parkerings ansvar å gjøre gårdseierne oppmerksomme, men det er gårdeierne selv som må sørge for at det ikke kan oppstå farlige situasjoner utenfor deres bygning.

– Første steg for gårdseiere og leietakere er å sette ut stengsler for å hindre ulykker. Deretter må de selv leie lift eller på annet vis fjerne snø og is, påpeker Dan Andersen.

Gebyr

Skulle ikke gårdeierne ha strødd fortauet eller ryddet taket for snø og is innen satte frister, så blir det pålegg fra Tromsø parkering.

– Frist for å sette ut stengsler eller hindringer får de maksimalt noen timer på. Ut ifra loven kan de stå i en uke, men hvis vi ser noe som må gjøres øyeblikkelig så gir vi beskjed om det, sier Tore Bentzen.

Satsene for overtredelse er fra 500 til 5.000 kroner. Størrelsen på et gebyr avgjøres av hvor alvorlig overtredelsen er.

– Tromsø parkering har kontroller og etterkontroller for å sørge for at fristene overholdes. Er det slik at det ikke blir gjort noe etter gjentatte beskjeder, har vi ikke annet valg enn å gi bøter, påpeker Bentzen.