Det fylkeskommunale foretaket ser nå på muligheten for å skifte ut dagens billettsystem med et helt nytt. I dag må passasjerene kjøpe billett på båtene, samtidig som det er mulig å betale 30 kroner for å reservere seg på fylkestrafikkens nettsider. Da vil passasjeren være garantert et sete.

– Vi ønsker å få til en løsning der man kjøper billetten på forhånd, slik som på fly. Samtidig ønsker vi at det skal være mulig å kjøpe billett på båtene, sier Kurt Bones, daglig leder i Troms fylkestrafikk.

Torsdager utsatt

DAGLIG LEDER: Kurt Bones, i Troms fylkestrafikk.

Bones understreker at det er tidlig å gå i detalj på hvilket system som er aktuelle.

– Endring av billettsystem kan også bli gjenstand for politisk behandling. Vi snakker ikke om en betydelig investering, men det kan bli nødvendig ut fra prinsipielle avklaringer for de reisende, sier Bones.

Med dagens system er det en risiko for at passasjerer blir avvist på kaia når båten er full. Ved å bruke 30 kroner på setereservasjon via nett kan det unngås. Da vil også passasjeren få vite om båten er full.

– Det har vært en liten økning i antall passasjerer som må stå igjen på kaia. Samtidig vet vi at enkelte avganger er mer utsatte enn andre. Spesielt torsdagsettermiddagene i ruta Tromsø-Finnsnes-Harstad er utsatt. Det er i hovedsak i Tromsø vi har hatt utfordringer med at passasjerer blir stående igjen. Dersom det er gjenstående på siste avgang, setter vi opp buss, sier Bones.

Det er uklart om muligheten for å kjøpe billett på nett vil redusere antallet som blir stående igjen på kaia. Belegget på båtene er rundt 30 prosent, men det topper seg på enkelte avganger.

Færre passasjerer

Antallet reisende gikk ned med nesten syv prosent på ruta mellom byene i Troms i årets to første måneder. I januar 2017 benyttet 14.947 reisende seg av båttilbudet. Det er 1.000 færre enn januar i fjor. Februar har også vist en negativ utvikling med en reduksjon fra rundt 18.000 til 17.000 passasjerer.

Daglig leder Kurt Bones blir ikke bekymret av den grunn.

– Nedgangen på 6,7 prosent skyldes kanselleringer på grunn av dårlig vær. Vi hadde flere kanselleringer på grunn av dårlig vær i løpet av første halvdel av januar enn vi hadde i hele 2016. Det har også vært flere kanselleringer i februar, forklarer Bones.

NB! Hurtigbåtrutene til Toms fylkestrafikk skal ut på anbud. Dokumentene vil være klare til politisk behandling før påske. Fra før er det varslet et behov for større båter og flere avganger.