– Vi har hatt bra pågang fra hele landet, med mange spørsmål om selkjøtt og hvor de kan få tak i det. De har ringt både fra Øst- og Vestlandet, sier Mads Nilsen.

Uventet konsekvens

Han har godt kjennskap til selkjøtt etter å ha vært selfanger. Sammen med TV2-kokken Wenche Andersen viste han hvordan selkjøtt kan tilberedes.

Det skjedde denne uka på «God Morgen Norge» i forbindelse med at de to regissørene bak «Ishavsblod» var studiogjester. Den ene regissøren, Gry Mortensen, er ikke spesielt overrasket over selkjøttinteressen.

– Nei, ikke egentlig. Det har blitt uventet konsekvens av filmen, og det er ikke så rart. Selkjøtt er fin råvare når fangsten foregår så rent og pent som den gjør. Kjøttet har en utrolig mild og deilig smak, og kan tilberedes på mange ulike måter. I nord har jo folk et forhold til kobbesveiver, men selbiffen er en spesielt ettertraktet råvare, sier Gry Mortensen, rett før hun skal på lufta i Nitimen på NRK torsdag formiddag.

Lite kjent

grilling: Her er pølsemaker Mads Nilsen på Eide Handel i aksjon med helstekt gris under Smakfestivalen i 2015.

Interessen for selkjøtt har ført til at det stort sett er tomt, og Mads Nilsen ber folk ha tålmodighet til ny selfangstsesong og salg fra skutene i mai.

– Mange av som ringer prøver å få bestilt selkjøtt, men vi har ikke mulighet fordi vi har så lite igjen. Det er artig at det er så stor interesse, folk flest vet ikke at selkjøtt eksisterer. Jeg håper det blir flere båter som fangster i år, sier Nilsen.

For dem som ikke kan vente på ny forsyning av selkjøtt anbefaler han hvalkjøtt, selv om det ikke blir helt det samme.

– Det er ikke veldig likt i smak, men hvalkjøtt er det nærmeste man kommer.

Gode anmeldelser

VIKTIG FILM: «Ishavsblod er en film som bør sees, både av kulturelle, historiske og filmatiske årsaker», skriver iTromsøs anmelder etter TIFF-premièren.

Filmen «Ishavsblod» har høstet gode kritikker av omtrent alle filmanmelderne i landet, noe filmskaperne setter stor pris på.

– Det er bare 5-ere på terningen. Vi har jobba så mye i flere år med dette filmprosjektet at vi selvfølgelig blir veldig glade at andre også setter pris på det vi har laget.

På tirsdagens førpremière i Oslo fikk de seg en overraskende opplevelse.

– Det dukket opp en gammel fyr som aldri har vært på kino. Gjennom «Nordlændingernes Forening» i Oslo fikk han vite at «Ishavsblod» skulle vises. Han var i fyr og flamme etterpå over filmen, og sa han storkoste seg under visningen.

Selbiff på menyen

Fredag kveld blir det norgespremière i Tromsø. En av byens restauranter har sikret seg selbiff på menyen.

– Hildr fikk visst tak i de siste kiloene med selbiff. De skal tilberede kjøttet i forbindelse med norgespremièren, sier Gry Mortensen.