– Vi har en rekke naturgitte fordeler for å bli nettopp det. Vi lander verdens beste råstoff, vi har ledende forsknings- og kunnskapsinstitusjoner i byen – og vi er vertsby for eksempelvis Råfisklaget og Sjømatrådet, sier varaordfører Jarle Aarbakke.

Aarbakke er leder for Marint Forum – utvalget som har fått i oppgave å lage en marin og maritim strategi for Tromsø.

Først på flere felt

Ifølge Aarbakke er Tromsø både Norges største fiskevær, og ledende innenfor forskning og utvikling innenfor marin sektor.

– Det vi ønsker å gjøre er å få til en samhandling mellom de aktørene og miljøene som finnes her i byen, forklarer han.

I mandatet til utvalget står det at de skal lage en arena der den tradisjonelle fiskeindustrien, innovasjons- og bioprospekteringsbedrifter, forskningsmiljøer, forvaltningsorganer og bransjeorganisasjoner kan møtes og samarbeide.

Positiv til bredden

Leder for Biotech North, Elin Kolsvik, sier at det er positivt at kommunen har valgt å involvere så mange miljøer når utvalget er sammensatt.

– Det er veldig positivt at kommunen har tatt et slikt initiativ – og det er veldig bra at man favner så bredt, påpeker hun.

Biotech North er en såkalt næringsklynge for gründer- og innovasjonsbedrifter innenfor bioteknologi basert på marint råstoff.

Kobler gammelt og nytt

– Det er bra at man ser på næringsutvikling og kommersialisering av blå bioteknologi, sier hun.

Kolsvik liker at kommunen ser sammenhengen mellom "gammel" og ny marin næring.

– Koblingen mellom etablert fiskeriindustri og nye produkter fra forskningsmiljøene vil være svært viktig i fremtiden, legger hun til.

Ifølge Jarle Aarbakke er det flere fordeler ved å få en mer fremoverlent marin strategi.

Gjør Tromsø attraktivt

– Det dreier seg om konkret næringsutvikling, om å gjøre byen mer attraktiv å bo i, og for å skape inntekter og god kommuneøkonomi på sikt, sier varaordføreren.

Trygve Myrvang, direktør for Norges Råfisklag, er også enig i at det kommunale initiativet er positivt, men mener at brorparten av arbeidet må skje på rådhuset.

Kommunen må ta ansvar

– Kursen må stakes ut i kommunen, så skal vi bidra med fagkunnskap og input fra hvert vårt ståsted, sier han.

– Jeg representerer jo den tradisjonelle fiskeindustrien, og vi er kanskje mest opptatt av betingelsene på "Yttersia", forklarer Myrvang.

Han mener at det er mange interesser å ta hensyn til innenfor "blå sektor" i Tromsø.

– Det er konflikter på en del områder – som mellom tradisjonelt fiske og oppdrett – så interessene sammenfaller ikke bestandig, sier han.

Miljø inn i strategien

Den marine strategien skal ikke bare omhandle næringsutvikling innenfor "blå" sektor – miljøspørsmål vil også være viktig.

Tromsøs rolle innenfor petro, cruisetrafikk og annet sjøbasert reiseliv, samt andre miljøutfordringer, skal også få plass.

Formannskapet skal behandle planen tirsdag, og tanken er at et ferdig utkast skal ligge på bordet neste år – og behandles politisk i kommunestyret i mars.

Jarle Aarbakke sier at planen vil få stor betydning.

– Hvor mye penger skal kommunen bruke på dette?

– Vi skal bruke nok penger.

VERDISKAPNING: Råstoff fra fiskeindustrien vil være viktig for både tradisjonell matvareproduksjon og forskningsdrevet innovasjon. Foto: Ronald Johansen / iTromsø
LEDER: Varaordfører Jarle Aarbakke leder Marint Forum – gruppen som skal jobbe med kommunens marine strategi de neste årene. Foto: Tom Benjaminsen
KUNNSKAPSMILJØER: Elin Kolsvik, leder for Biotech North, representerer den "nye" fiskerisektoren i Tromsø. Foto: Ronald Johansen