De fire som møtte i Nord-Troms tingrett mandag for grov narkotikakriminalitet er en kvinne fra Tromsø (42), en mann fra Oslo (48), en mann fra Tromsø (49) og en Tromsø-kvinne (45).

Heroin og Rivotril

De tre tromsøværingene skal ha overført til sammen 2,39 millioner kroner til Oslo-mannen. Aktoratet mener dette er betaling for narkotika, hovedsakelig heroin og Rivotril. Rivotril er et legemiddel som i utgangspunktet brukes til behandling av epilepsi.

Uviss mengde narkotika

Aktor: Statsadvokat Tor Børge Nordmo er aktor.

Det er ikke gjort noen større narkotikabeslag, kun noen mindre beslag på den 42 år gamle kvinnen fra Tromsø og i hennes leilighet. Den store utfordringen for retten blir derfor å avgjøre hva slags type, og hvor store mengder narkotika det er snakk om.

– Vi må ta utgangspunkt i de prisene de tiltalte selv oppgir, sier aktor Tor Børge Nordmo.

En lavere markedspris vil bety en større mengde narkotika og dermed høyere straff.

Formidlet penger

De tre tromsøværingene erkjente alle straffskyld mandag. Oslo-mannen erkjente delvis straffskyld.

– Min klient erkjenner å ha formidlet pengene, men ikke at det er hans narkotika. Han er ikke hovedmannen i Oslo, sier mannens forsvarer, Knut Lindboe.

Benekter å ha sendt narkotika

Forsvarer: Knut Lindboe er den tiltalte Oslo-mannens forsvarer.

Mandag la aktoratet fram bankutskrifter som viser overføringer mellom de fire tiltalte. Oslo-mannen skal ha mottatt i underkant av 2,4 millioner kroner fra de tre tromsøværingene i perioden 2009 til 2015.

Aktoratet mener dette er betaling for narkotika. Tromsø-kvinnen (42) og 48-åringen fra Oslo sa i sine forklaringer at deler av beløpet skal ha vært lån og at ikke hele summen er betaling for narkotika. Mannen fra Oslo sier at han har vært en mellommann og at pengene har blitt gitt videre til andre. Han benekter å ha sendt narkotika fra Oslo til Tromsø.

Fikk levert narkotika på døren

42-åringen fra Tromsø skal ha overført 1,9 millioner kroner til 48-åringen fra Oslo. Hun innrømmer å ha videresolgt deler av narkotikaen. Dette skal hovedsakelig være Ritalin, heroin og noe marihuana. I sin forklaring sa kvinnen at det som regel var flere mennesker som gikk sammen og spleiset på narkotikaen hun fikk tilsendt fra Oslo.

Ved flere anledninger skal kvinnen selv ha reist til hovedstaden og sendt narkotika derfra til sin bolig i Tromsø. Hun skal da ha brukt Postens ekspresslevering som leverer pakken rett på døren.

Risikerer 15 års fengselsstraff

Det er satt av tre dager til rettssaken som startet mandag. I tillegg til brudd på narkotikaloven er 42-åringen fra Tromsø og Oslo-mannen også tiltalt for heleri og risikerer 15 års fengselsstraff. De to andre fra Tromsø risikerer en fengselsstraff på mellom to og ti år.