Det går fram av et brev byggesakskontoret har sendt til Niels Torp arkitekter, og hvor det bes om et møte for å drøfte kommunens merknader.

Bør redusere høyde

NYBYGG: Utbyggingen i Rødbanken-kvartalet innebærer at Meland-gården i Fredrik Langes gata 20 rives og at det bygges nytt. Illustrasjon: Niels Torp arkitekter

Det er i forbindelse med Sparebanken Nord-Norges planer for ombygging i Rødbanken-kvartalet at kommunen har innvendinger. Banken vil bygge om Rødbanken og erstatte Meland-gården med nybygg.

Det er byggesakskontorets innvendinger:

  • Tilbygg til Stenhuset (Adolf Thomsens gate 2) ønskes i utgangspunktet ikke revet.

  • Høyden til nybygg (Fredrik Langes gata 20) bør reduseres og utformingen av fasade mot sør bør nedtones for å innordne seg Stenhuset og Rødbanken.

  • Påbygg på Rødbanken ivaretar i for liten grad eksisterende takform.

  • Høyde på nybygg mot Fredrik Langes gate er i utgangspunktet for stor.

Vil rive og bygge nytt

«KAOTISK FASADE»: «Byggesakskontoret opplever fasaden av nybygget som noe kaotisk, som vil forringe uttrykket av det sterkt bevaringsverdige Stenhuset», skriver byggesakskontoret til arkitekten. Illustrasjon: Niels Torp arkitekter

– Byggesakskontoret vil presisere at dette brevet ikke er et vedtak, men en veiledning for hvordan dere kan imøtekomme kommunens skjønn og vurdering av dispensasjoner. Dere har også full anledning til å opprettholde søknaden slik den er sendt inn, heter det i brevet som er sendt til Niels Torp arkitekter, signert byggesakssjef Laila Falck.

Niels Torp arkitekter har på vegne av Fredrik Langes gate 20 AS, hvor Sparebanken Nord-Norge er største aksjonær, søkt om riving av trappehuset og bakgårdsbebyggelse samt fasadeendring i Storgata 65 (Rødbanken). I tillegg søker de om riving av bevaringsverdig tilbygg i Adolf Thomsens gate 2 (Stenhuset) og riving av Meland-gården i Fredrik Langes gate 20 og oppføring av nybygg med dispensasjon fra høydebestemmelser.

Virker forstyrrende

«UHELDIG I»: «Perspektivet som viser plassering (rød sirkel) av høydeoverskridelse og påbygg Rødbanken, som byggesakskontoret opplever som uheldig», mener byggesakskontoret. Illustrasjon: Niels Torp arkitekter

Det er spesielt planene for nybygget som skal erstatte Meland-gården i Fredrik Langes gate 20 kommunen reagerer på. Byggesakskontoret mener både høyde og utforming av nybygget i bakgården dominerer og til dels forringer Stenhuset.

– Her mener byggesakskontoret at høyden til nybygget bør underordne seg Rødbanken, og dermed utføres med en lavere høyde enn Rødbanken. Vi mener også at fasade sør til bygget er utformet med en kompleks fasade med mange ulike elementer og volum, som samlet sett kan virke forstyrrende på Stenhuset. Her mener vi at fasaden på nybygget bør utformes med en mer ensformig og/eller nedtonet fasade, slik at nybygget ikke konkurrerer med Stenhuset, men blir utformet slik at Stenhuset skiller seg ut og får pryde mot Kirkeparken, heter det i brevet.

Fredag skal Niels Torp arkitekter møte kommunen for å se nærmere på innvendingene og hvordan de kan løses.