– Jeg opplever dette angrepet ganske annerledes enn terrorangrepet på undergrunnen i 2005. Antakelig fordi dette angrepet er på en mindre skala, men alle er sjokkerte og opprørte over dem som er skadet og omkommet. Folk som bor i London er vant til å være forberedt på det meste og de er vant til å fortsette med livet. For veldig mange år tilbake hadde man hele tiden bombetrusler fra IRA hengende over seg, så dette er ikke noe nytt for London-beboere. Jeg tror folk sørger og tenker på dem som er direkte berørt, og vi lærer av det og går videre, sier Lisa Stokke på telefon fra London.

Så langt er fire personer bekreftet omkommet etter at en mann kjørte ned personer på Westminster Bridge, før han knivstakk en politimann. Gjerningsmannen ble skutt og drept av politiet.

Ektemannen var like ved

Lisa Stokke har bodd 20 år i England, hvorav 18 av dem i London. Sammen med ektemannen og to barn bor de i Kingston upon Thames, som ligger en halvtime sørvest for Sentral-London. Stokkes ektemann jobber like ved der angrepet skjedde.

– Jeg tok opp telefonen og åpnet «finn min iPhone» for å sjekke om han var på jobb. Det var han. Så ringte jeg senere for å sjekke om han var ok. London-folk er ikke hysteriske. Mannen min fortalte at etter angrepet stoppet folk opp for å få med seg hva som ble sagt på nyhetene, men så fortsatte de videre. De fleste ville hjem, sier Stokke.

Ifølge BBC er trusselnivået i London satt til faregraden «alvorlig». Det innebærer at myndighetene tror det er stor sannsynlighet for et nytt angrep. Etter onsdagens pågripelser har politiet likevel uttalt at de ikke har funnet noe som tyder på at det er fare for ytterlige trusler. De neste dagene vil det være merkbart flere, både bevæpnede og ubevæpnede, politibetjenter i gatene.

Vil ikke holde seg unna

Stokke kommer ikke til å holde seg unna Sentral-London.

– Angrepet påvirker meg ikke personlig, bortsett fra at jeg tenker på dem som har gått bort. Barna våre er heller ikke affekterte – de aksepterer det som har skjedd. Jeg kommer til å fortsette å gå på Westminster Bridge, det er en av mine favorittbruer, sier hun.

Hun har en bevisst holdning til hvordan hun reagerer på terror.

– Vi London-folk er vant til denne trusselen. Etter et angrep fortsetter vi som før. Jeg tror det er den beste medisinen og reaksjonen, for det viser at vi ikke lar oss knekke av vold. Det er også utrolig viktig å påpeke at det er irrelevant hvilken religiøs bakgrunn denne gjerningspersonen hadde, sier Stokke.

LES OGSÅ: Angrepet i London preger britiske avisforsider

Hun beskriver engelskmenn som et stoisk folk og roser evnen til å ikke overreagere.

– Det hjelper å være udramatisk. Det betyr ikke at man ikke føler noen ting, men at man ikke mater dramatikken. Der har pressen et stort ansvar, slik at man ikke fôrer frykt til folk, for det gagner ingen. Med tanke på hvor mange millioner mennesker som bor i London, så skjer slike ting faktisk ganske sjelden. Det dør jo flere i sykkelulykker hver eneste dag. Det er også fint å se hvordan politiet har taklet dette. De gir bare ut informasjon som de er helt sikker på, og det at de var så rask etter angrepet er veldig betryggende. Der har USA litt å lære, sier Stokke.

Så blødende mennesker

Selv har hun opplevd et angrep på nært hold.

– Da jeg spilte i «Mamma Mia» var det et bombeangrep i samme gate som teatret lå. Jeg var på vei til jobb og så røyk og mennesker som blødde. Den gangen ble showet avlyst samme kveld, men neste dag var det tilbake på scenen og «the show must go on», forteller Stokke.

Selv om hun har kommet tett på dramatiske hendelser, velger hun å ikke la seg skremme.

– Man har to valg. Enten kan man bli en panisk person og være engstelig. Eller så kan man akseptere at det finnes folk som vil oss vondt og gå videre.