Det kommer fram i et brev fra kommunen.

[iTROMSØ RETTER: Denne saken ble i utgangspunktet publisert med tittelen "Kommunen bekymrer seg for barna ved denne barnehagen". Dette var en tittel som er upresis, og vi har derfor nå (3. april 2017) endret den. iTromsø beklager den opprinnelige tittelbruken.]

Bakgrunnen er at Tromsø kommune gjennomførte stedlig tilsyn i Alfheim familiebarnehage i april 2016. På grunn av at avvik siden den gang ikke har blitt fulgt opp, vil kommunen utføre et uanmeldt tilsyn i familiebarnehagen.

Bekymringsmelding

I dokumentet kommer det fram at barnehagemyndigheten i mars 2017 mottok en bekymring fra en foresatt om at barna i familiebarnehagen kun er ute én til to ganger i uken.

– Barnehagen skal være et sted som bidrar til at barna kan erverve kunnskaper om og positive holdninger til helsemessige gode vaner. Det å være ute i frisk luft anses som en god helsemessig vane. Barnehagemyndigheten vil sjekke ut denne bekymringen ved et uanmeldt tilsyn og påfølgende veiledningsmøte, står det i dokumentet.

Får ikke tak i personalet

Barnehagemyndigheten har ved flere anledninger forsøkt å kontakte de ansatte i familiebarnehagen, uten resultat.

– Opptakskontoret i kommunen har mottatt bekymringer om at foresatte har problemer med å få tak i ansatte i barnehagen. Alfheim familiebarnehage samarbeider ikke om opptak av barn ved at de ikke er tilgjengelig på telefon for foresatte jf. Barnehageloven paragraf 12 Samordnet opptaksprosess i kommunen. Et eventuelt brudd på denne samarbeidsplikten fra den enkelte barnehages side vil være et forhold som skal følges opp av barnehagemyndigheten gjennom tilsyn, jf. Barnehageloven paragraf 16 Tilsyn.

Mangel på dokumentasjon

I en e-post fra barnehagemyndigheten fra november i fjor, fikk Alfheim familiebarnehage beskjed om å sende inn ny dokumentasjon vedrørende barnehageloven. Familiebarnehagen skulle også sende inn dokumentasjon på hvordan de ivaretar barns læringsmiljø og hvordan de arbeider i forhold til vennskap og sosialkompetanse.

Familiebarnehagen opprettholdte ikke barnehagemyndighetens frist, som var satt til 10. februar i år, og fikk en utsettelse på én uke.

– Barnehagemyndigheten har ikke mottatt dokumentasjon innen fristen. Ny epost med etterlysning av dokumentasjon ble sendt til Alfheim Familiebarnehage 22.02.2017 uten resultat.

SISTE: Tromsø kommune bekrefter i brev av 11. april 2017 til Alfheim familiebarnehage at punktet som omhandlet §22 Opplysningsplikten nå er rettet. Barnehagemyndigheten har dermed avsluttet tilsynet i familiebarnehagen.