– Jeg lærte å lage mat av mamma, sier Talaat Aboras (20).

Skyndt deg

Aboras og Khalid Wannous (28) er begge fra Syria og skal nå lage mat til sultne tromsøværinger fra matvogna «Jalla».

– Jalla blir ofte brukt som et negativt begrep, men det er det ikke. Jalla er en positiv ting. Det betyr «kom igjen» eller «skyndt deg», sier Aboras.

Et passende navn for en matvogn som skal lage rask mat.

Lært hjemme: Både Talaat Aboras (til venstre) og Khalid Wannous lærte å lage mat av familien sin.

Bryte brød mellom kulturer

Den store åpningen er først på fredag, men allerede tirsdag starter Jalla serveringen utenfor UNN.

– Vi vil tilby litt annerledes mat til syke mennesker, sier Marius Carlehed Jacobsen.

Jacobsen og flere fra Hildr står bak matvognen som skal hjelpe til med å integrere syriske flyktninger i Tromsø.

– Å bryte brød mellom to kulturer er en effektiv måte å rive ned mange vegger på, sier Jacobsen.

Meny i endring

Den første uken vil det kun bli solgt falafler, men etter hvert vil menyen utvides og stadig være i endring etter sesong og tilgang på råvarer.

– Det skal være fersk mat fra bunn. Kvalitetsmat med sosial smak, sier Jacobsen.

Hjelper til i startfasen

Aboras og Wannous skal jobbe med å lage maten og selge den med hjelp fra Hildr, etter hvert håper de på å få med seg flere.

– Vi vil hjelpe dem i starten, men målet er at Talaat og gjengen skal drive vogna, sier Jacobsen.

Snart klare: Den siste finpussen gjøres før den store åpningen fredag. Fra venstre: Talaat Aboras, Khalid Wannous og Marius Carlehed Jacobsen.

To mastere

Å drive matvogn var ikke den opprinnelige planen for de to syrerne som begge har bodd i Norge i over ett år. Wannous har to mastere fra Syria i internasjonal lov og internasjonal økonomi, mens Aboras ønsker å studere økonomi og administrasjon.

– I Norge er alt mulig. Kanskje jeg kommer til å studere til å bli kokk, sier Aboras.

Sentrum og UNN

Ideen til vogna kom fra Christine Hesla (for abonnenter), som fikk med seg resten av gjengen på Hildr.

– Hun er en venn av meg og var på besøk en dag og fikk smake maten jeg lager, sier Aboras.

Nå har ideen blitt til virkelighet. Jalla vil selge mat utenfor UNN og på Strandtorget store deler av uken.