– Vi har jobbet i ni måneder for å få tillatelse. Nå får vi avslag og da kommer vi sannsynligvis til å droppe planene. Da kommer det fortsatt til å bli en bakgård med parkering, sier prosjektleder Ole Vidar Furnes i Totalrenovering.

Trenger boligareal

Havnegata 4 ligger mellom Storgata og Havnegata, nærmeste nabo til Verdensteatret og Storgata 93A (tidligere Tromsø Bokhandel). Her ønsker Totalrenovering å bygge et leilighetsbygg i fire etasjer med 17 boenheter.

– Vi har søkt om dispensasjon fra Sentrumsplanens bestemmelser om maksimalt 20 prosent boligareal. Vi holder oss innenfor høyden. Vi må bygge alle 17 leilighetene for få økonomi i prosjektet. Det nytter ikke med næringsareal i andre og tredje etasje, det blir ikke bra nok for oss, sier Furnes.

Varsler avslag

Byggesak i kommunen viser til at rundt 70 prosent av bruksarealet i bygningens første etasje er tenkt benyttet til boder, søppelrom og annet areal til bruk for beboerne.

– Bygningen vil slik vi leser søknaden fremstå som et boligbygg, med et mindre næringsareal mot Havnegata.

Kommunen mener Havnegata-prosjektet krever dispensasjon for byggegrense, maksimal byggehøyde, forbud mot boligareal i 1. til 3. etasje og at maksimalt 20 prosent av bygningens areal kan benyttes til bolig.

– Det er ikke søkt dispensasjon for alle disse forholdene. Vi ser likevel å kunne varsle avslag på bakgrunn av Sentrumsplanens bestemmelser om maksimalt 20 prosent boligareal, og forbud mot boliger i 1. til 3. etasje.

Fortvilende

Kommunen ser også saken i sammenheng med Storgata 91 og 93A hvor det er godkjent henholdsvis syv og ni boenheter. Inkludert Havnegata 4 blir det til sammen 33 boemheter i dette området.

– Slik vi ser det vil dispensasjon fra bestemmelsene slik dere har søkt om, bidra til at eiendommene til sammen blir et tett befolket boligområde midt i sentrum.

Totalrenovering mener de har etterkommet kommunens krav hele veien, og føler at de nå møter veggen.

– Det mest fortvilende er at tilbakemeldingen fra kommunen kommer nå, etter at vi har gått flere runder med arkitekten for å ivareta bevaringshensyn til Verdensteatret. Nå kan det ende med at det forblir et hull i kvartalet her, sier Ole Vidar Furnes i Totalrenovering.

BOLIGPROSJEKT: Her er byggeprosjektet tegnet inn i Havnegata 4, ved siden av Verdensteatret. ILLUSTRASJON: Totalrenovering AS Foto: SLARK
UTBYGGING: Det jobbes for fullt med restaurering av Storgata 93A (i bakgrunnen), hvor Tromsø Bokhandel tidligere holdt til. Prosjektleder Ole Vidar Furnes i Totalrenovering vil også bygge i resten av bakgården, men får avslag i kommunen. Foto: Tom Benjaminsen