I tillegg til fjorårets overskudd på 20 millioner kroner, tar morselskapet også 160 millioner kroner – overskudd Nordlys har plassert på konto siden 1999. Det har fått leder av NJ-klubben, Leif-Morten Olaussen, til å komme med kraftfulle uttrykk.

LES OGSÅ: Siste nytt fra byens næringsliv (for abonnenter)

– Et ran

– Jeg og resten av medlemmene betegner uttaket som et ran. Vi så på pengene som en reserve som kunne benyttes til å styrke Nordlys som produkt. Det er vår innsats som ligger bak overskuddene. Da er det ikke naturlig at pengene går sørover.

Olaussen viser også til at ledelsen har kuttet rundt ti redaksjonelle stillingen de siste fem årene.

Ikke alene

Ifølge klubblederen er ikke Nordlys eneste avis i Amedia-konsernet som opplever at egenkapitalkontoen tappes. I Drammens Tidende hentes 90 millioner kroner, mens Tønsbergs Blad må gi fra seg 50 millioner kronernær.

LES OGSÅ: Sinnene i kok over NRK-ressursbruk: – En fallitterklæring for NRKs distriktsoppdrag

Finansdirektør Gisle Torheim sier at transaksjonene i Nordlys og andre konsernaviser gjøres for å spare millioner i skatt.

Begrenset utbytte

– Amedia har over år kun tatt ut mindre utbytter, men i stedet lånt av midlene i Nordlys. Men etter at skattereglene ble endret i 2014, ble det slutt på muligheten for konsernmessige rentefradrag. Det har kostet Amedia rundt 10 millioner kroner de to siste årene.

Udramatisk

Sjefredaktør i Nordlys, Helge Nitteberg, kaller avgjørelsen udramatisk og uproblematisk.

– Da avisen ble kjøpt opp, overtok A-pressen også pengesekken. Derfor har beløpet som nå blir overført, ikke vært disponibel for avisen på mange år. Verken jeg eller mine to forgjengere har tatt midlene med i våre beregninger.

LES OGSÅ: Beskylder regjeringen for Trump-strategi: - Et kalkulert angrep på den frie pressen

Vil optimalisere

– Overføringen er en del av det å være i et konsern. Og jeg skjønner at Amedia vil optimalisere overskuddene fra datterselskapene best mulig.

– For avisens vedkommende, vil overføringen ikke påvirke hverdagen for redaksjonen, understreker Helge Nitteberg.