Regnskapet preges av flere store transaksjoner, hvorav nedskrivninger av Fakken vindpark på Vannøya, salget av aksjene i Kvænangen Kraftverk AS og oppkjøpet av Ishavskraft AS utgjør de største enkeltpostene.

Årsresultatet for 2016 er 288 millioner kroner etter skatt, mot 84 millioner i 2015.

– Det vi er mest fornøyd med er at resultatet fra den underliggende driften er godt, og vesentlig bedre i fjor enn året før, sier konsernsjef Semming Semmingsen.

Stor nedgang i egenkapital

Også styreleder Inge K. Hansen er fornøyd med resultatet.

– Nå er vi tilbake i en normalsituasjon og vi kan på mange måter friskmelde konsernet. Selskapets økonomi er imidlertid fortsatt sårbar, og styret tilråder derfor ikke at det utbetales utbytte til våre eiere.

Som følge av at Troms Kraft og Jämtkraft i fjor inngikk en avtale om å dele opp verdiene i det felles eide selskapet Troms Kraftforskyning og Energi AS, gikk nemlig egenkapitalen i 2016 ned med nesten 600 millioner kroner.

– En av grunnene til at vi fikk dem inn i 2012, var at de tilførte selskapet egenkapital. Da vi kjøpte dem ut av Skibotn i fjor, forsvant den egenkapitalen, siforklarer Semmingsen.

Fortsetter effektivisering

Konsernsjefen medgir at dette svekker selskapets økonomi.

– Men samtidig visste vi godt at denne nedgangen ville komme, og det er godkjent av våre bankforbindelser. Det skapte med andre ord ingen dramatikk.

Etter Kraft & Kultur-skandalen i 2012, noe som påførte bedriften et tap på rundt 1,7 milliarder kroner, har selskapet arbeidet hardt for å effektivisere driften. I 2012 var antallet ansatte 500, mens det i dag er rundt 300.

– Vi har ingen grunn til å hvile på laurbærene. Vi har behov for styrket soliditet, samtidig som kraftpriser og inntektsrammen for nettselskapet er lavere i år enn i fjor. Arbeidet med å effektivisere driften i konsernet fortsetter altså med uforminsket styrke, sier Semmingsen.