Da arbeidsgjengen til Bjørn Bygg og Protan Tak kom på jobb onsdag morgen, ble de møtt av et nytt lag med nysnø. Taktekkerjobben har de siste ukene for det meste bestått av snømåking.

Snart meteren

– I går (tirsdag, red.anm.) var dette takpartiet rensket for snø, i morges var det kommet 25 centimeter med nysnø. Det har blitt noen kubikk snø vi har fjernet, sier Tore Strand, produksjonsleder i Bjørn Bygg, og peker på et område i hjørnet av taket hvor det er lagt isolasjonsplater.

Sånn har taktekkerne hatt det de siste ukene, mens det ene polare lavtrykket etter det andre har tømt sitt hvite innhold over Tromsø. Ved Vervarslinga for Nord-Norge ble det onsdag morgen målt 91 centimeter etter at meteorologene måtte måke seg fram til målestaven gjennom 22 centimeter nysnø som var kommet i løpet av natta.

Masse snøredskaper

Det 3.000 kvadratmeter store taket på havneterminalen skal dekkes med såkalt fallisolasjon. Takisolasjonen legges med fall for at vannet skal kunne renne ned i de 20 takslukene. Isolasjonen skal dekkes av en hvit folie.

– Den hvite folien er det estetisk uttrykket arkitekten ville ha. Vi har bevisst jobbet for å få taket på plass sånn at det blir tørt og tett inne. Egentlig har vi hatt en snill vinter helt til det siste. Det er dette som er det normale, sier prosjektsjef Morten Andreassen i Bjørn Bygg.

I tillegg til et tykt lag snø, står pakke på pakke med isolasjon stablet på taket. Tre snøfresere og en stabel snøskyvere og snøskuffer vitner om at det går smått fremover med taktekkingen. Ti taktekkere fra Protan Tak og syv ansatte fra Bjørn Bygg skal sørge for at taket på havneterminalen på Prostneset blir ferdig.

Måker hele dagen

Selv om snømengdene hindrer optimal fremdrift, og bare et lite felt har fått fallisolasjon, er produksjonslederen ikke redd for at tidsskjemaet sprekker.

– All snøen må bort før vi kan legge isolasjonen. Taket blir ferdig i begynnelsen av mai, vi trenger 20 gode produksjonsdager, uten snø, sier Tore Strand.

– Vi skal bli ferdig med taket i tide, men for at vi skal få gjort noe må vi få snøen bort. Sånn er det bare, sier snekker Jørn Mortensen i Bjørn Bygg.

Arbeidsdagen for arbeiderne på havneterminalen starter klokken 07 og slutter klokken 16. For enkelte har det blitt snømåking hele arbeidsdagen.

– Så når vi kommer hjem, er det på’n igjen, kommer det lakonisk fra en av arbeiderne.