For fem år siden ble «Tjukkasgjengen» et begrep på Østlandet da noen inviterte til lavterskel og sosial gåtur en gang i uken. Siden da har fenomenet spredt seg, og styret vil nå sende ildsjeler fra Tromsø til landsmøte i Oslo for å spre frivillighetsprosjektet nordover.

– Vi har søkt om 70.000 kroner via miljødirektoratet til Troms fylke for å minke egenandelen til de som ønsker å motivere potensielle ildsjeler, sier Frank Skjærbekk, som er organisasjonssekretær og styremedlem i Tjukkasgjengen.

– Pliktige

Tjukkasgjengen avventer nå svar fra fylket om de godtar summen, som skal dekke reise og opphold for et par ildsjeler som føler seg kallet.

– Ifølge folkehelseloven er kommunene og fylkene pliktige til å tilrettelegge for lavterskeltilbud som bedrer folkehelsa. Og det er akkurat det dette er, i tillegg til at det er et stort sosialt aspekt ved dette som er med på å bedre den psykiske helsen, sier Skjærbekk.

10 avdelinger

Styremedlemmet sier at det eksisterer 10 avdelinger i Troms, men ikke alle er helt operative.

– De fleste er ikke operative fordi vi ikke har noen som kan drive det. Dette er ikke et ukjent fenomen i byer. Vi håper vi får endret dette i Tromsø nå, sier Skjærbekk.

LES OGSÅ: «Hildes fire grep for en helsefremmende hverdag»