Onsdag skrev iTromsø om gruppa med krigshistorieinteressert som jobber for å etablere et minnerom i den nye passasjerterminalen på Prostneset.

Dårlig idé

– Vi ønsker å lage et stillerom for ettertanke og ro, blant annet for familiene til de omkomne. Det skal ikke være noe museum, men et rom med enkel utsmykning, sitteplasser og dempet musikk. Vi ønsker at det lages en navnetavle med navnene på de omkomne på den ene veggen. Tiden er moden for et ettertankens rom, uttalte Henry Olsen, én av initiativtakerne.

Historiker Vidar Eng har skrevet en masteroppgave om krigen i Troms i 1940. I et leserbrev til iTromsø skriver han at han «personlig synes jeg dette er en dårlig idé». Det begrunner han med at tyskerne var her som okkupanter.

– Tyskerne var tross alt fienden og de kom som okkupanter. Jeg synes der blir merkelig at noen skal fremheves fremfor andre ofre under krigen. Hvorfor bare se på «Tirpitz»-ofrene? utdyper han overfor iTromsø.

For langt unna

Eng reagerer også på tidspunktet, rett etter at regjeringen avviste å dekorere flere fra kamphandlingene i Nord-Norge under andre verdenskrig.

Å plassere minnerommet langt unna der senkningen fant sted, mener han er lite gjennomtenkt.

– Minneplaten på Håkøya, nær stedet «Tirpitz» ble senket, er helt på sin plass. Her kan folk minnes tragedien, men å lage et ekstra minnerom noen kilometer unna, fremfor å minnes andre falne, blir feil. Jeg synes forslaget virker lite gjennomtenkt, sier Vidar Eng.

FAKSIMILE: iTromsø onsdag.