Det var under filminnspillingen av «Den 12. mann» i januar at båten fra 1917 ble sminket med vannmaling. Årsaken er at båten rett og slett ser for bra ut.

Filmen omhandler den kjente historien om Jan Baalsruds flukt fra tyskerne under krigen. «Hermes II» spilte rollen som «Bratholm 1». Det var i Toftefjorden på Rebbenesøy at tyskerne oppdaget «Bratholm 1». 11 norske opprørere mistet livet, men Jan Baalsrud kom seg unna.

– Filmskaperne brukte 14 dager på å sminke båten for å få den til å se godt brukt ut, sier båtens medeier Jan Arne Lerbukt.

Kan gnikkes av

Det vises. Det er umulig ved øyesyn å si om det er ekte rust som har rent ned ved boltene i skutesida, eller om det er sminke.

På det som egentlig er kritthvite treflater, er det mørke striper og skitt. Litt gnikking med tommelen får noe av rustmalingen til å løsne.

La ned forbud

Båten ligger nå godt synlig for tromsøværinger og turister i Torghuken, uten å ha sett ut som det smykkeskrinet den er. For å vaske bort de påsminkede rynkene fra filminnspillingen, var lettere sagt enn gjort.

– Vi kontaktet havna, men beskjeden derfra var at når de har brukt så mye tid og penger på å fjerne forurensning fra bunnen, var det uaktuelt at vi skulle fylle på ny, sier en humrende Lerbukt.

Eneste løsning ville være å ta den opp på slipp for å vaske, samle opp vaskevannet, og så destruere det.

Tynnet ut

Vannmalingen var uttynnet. Blandingen består av 20 prosent vannmaling, 75 prosent tilsatt vann og fem prosent Zalo.

– Zalo ble tilsatt for å gjøre malingen enklere å spyle av, forklarer Lerbukt.

Etter mye om og men fikk de nylig lov til å vaske båten ren.

– Fylkesmannens miljøvernavdeling sa det var greit, bare vi spylte den et sted med god vanngjennomstrømning. Tromsøysundet, for eksempel...

– Jeg ba dem skynde seg med tillatelsen, før det begynte å regne, sier Lerbukt, og legger til:

– Selvfølgelig er det lover og regler å forholde seg til, noe vi respekterer fullt ut. Det var også derfor vi spurte før vi satte i gang.