Amundsen kommer med utspillet som et tydelig valgløfte før stortingsvalget til høsten. Ambisjonene er å få de første snøskuterløypene på plass i starten av 2018.

Mangler handlingsrom

– Jeg har fulgt med på den liberaliseringen som ble igangsatt. Det var jo en stor diskusjon allerede i 2013. Regjeringen har signalisert og jobba fram forslag skulle gjøre det lettere å etablere løyper for kommunene. Det er flertallsvedtaket i Stortinget vi har hatt å jobbe med, sier justisministeren til Folkebladet.

– Og det var heller ikke med verdens største margin at denne loven ble vedtatt i Stortinget. Men jeg tenker nå at vi er nødt til å gå videre. Erfaringene så langt med loven om motorferdsel i utmark gir ikke det handlingsrommet jeg oppfatter at kommunene må ha for å etablere skuterløyper, sier Trudvang Amundsen.

Ikke fornøyd

– Nå har vi fått se hvordan loven fungerer. Og når det ikke så langt er etablert noen løyper i Troms så er ikke jeg fornøyd. Jeg har stor forståelse for at folk er frustrerte etter signalene de fikk om liberalisering og etablering av løyper. Mange kjøpte skuter og får ikke brukt dem. Jeg har selvfølgelig ikke forståelse for ulovlig kjøring, alle har et ansvar for å følge lover og regler. Men regelverket må være fornuftig. Jeg har ikke vanskelig for å se det perspektivet at en skutereier spør seg om hva det betyr å kjøre en tur opp i lia når en har masse plass og det plager ingen, sier han.

LES OGSÅ: Her snurrer politiets rotorblader noen meter unna hodet til Håkon (23)

Mer makt til kommunene

– Dagens regelverk er rett og slett for komplisert. Kommunene må bruke for mye tid og ressurser. Jeg tror vi skal være så ærlig å si at her er det for mange motstridende interesser. Dersom det ikke eksplisitt i loven gis kommunene en tydeligere avgjørelsesmyndighet så tror jeg aldri vi kommer videre, påpeker ministeren.

Han har planen klar for hva som må til for å få løyper på plasss.

– Jeg vil gi kommunene langt mer makt enn hva de har i dag, jeg vil gjøre det enklere for kommunene å vedta etablering av snøskuterløyper. Kommunene er i en utsatt posisjon fordi det er så mange statlige myndigheter og andre interesser å forholde seg til. Da mener jeg at vi trenger en ny lovgivning på dette område, vi må rett og slett revidere denne loven, sier Trudvang Amundsen.

Konsentrerer utfarten

– Hva med hensynet til miljøet?

– Jeg skjønner at noen har motforestillinger og ser skuteren som et fremmedelement i naturen. For det første har vi veldig mye natur i Norge. Når vi etablerer skuterløyper sørger vi for å konsentrere utfarten med skuter. Og vi har mange muligheter til å oppsøke andre områder for dem som ønsker det. Vi har nok plass, spesielt i Nord-Norge. Jeg oppfatter det også som vi har mange konstruerte konflikter rundt disse spørsmålene. Jeg mener alle ulike interessene lar seg forene i Nord-Norsk natur, sier han.

Satser på neste sesong

– Det er ikke mulig å få til en lovendring nå. Da måtte vi hatt et ferdig forslag 21. april. Men jeg tenker å fremme et nytt lovforslag så snart et nytt storting er på plass. Jeg mener vi skal klare å nå neste sesong på denne måten. Det er allerede gjort et stort utredningsarbeid i forbindelse med loven som kan brukes på nytt. Vi har masse kunnskap på disse områdene. Vi kan dra veksler på mye av det arbeidet som er gjort, da er det mulig å få til et slik lovarbeid ganske raskt.

– Jeg mener det er en realistisk ambisjon at vi får en slik sak på høring rimelig umiddelbart etter det nye Stortinget er satt sammen og at vi får et vedtak i løpet av året. For kommunene er det fullt mulig å forbedre seg etter signalene i det nye høringsdokumentet. De kan gjøre en parallellprosess for å komme i gang raskest mulig. Derfor ser jeg for meg at det kan være mulig å etablere løyper på nyåret 2018, sier Trudvang Amundsen.

Løypenett til Sverige

– Og dette er en sak Frp vil prioritere høyt. Jeg tror også at de fleste som behandla den loven hadde sett for seg en mer liberal praksis enn det loven har gitt uttrykk for så langt. Det er viktig at disse prosessene er gjennomførbare, at det ikke blir for tungt byråkrati, sier han.

– Jeg mener også det er viktig å tilrettelegge for et nasjonalt løypenett mot Sverige. Her ligger det veldig store muligheter i forbindelse med turisme. Når svenskene får det til må jaggu vi også få det til, avslutter Trudvang Amundsen