SNADDER: De er absolutt verdte å vente på - de deilige brødene som vi har brukt to dager på å bake. Foto: Christer Pedersen

1. Deilig hverdagsbrød

Mat-Christer mener dette er oppskriften på verdens beste grovbrød. Det kan bakes  til baguetter, du kan lage tekaker, du kan lage rundstykker – og du kan forme deigen til nydelige hele brød.

Det tar litt tid å lage dette brødet, men akk så verdt det er å vente på resultatet.

Du må ha sterke armer eller en god bakemaskin for at brødet skal bli aller best – for her skal det eltes!

Dag 1 (på kvelden):

1,25 kg hvetemel

250 g sammalt grov hvete

100 g grovt rugmel

100 g finsiktet rugmel

100 g grovt speltmel

100 g havremel

(100 g hvetekim)

1,2 l kaldt vann

Kjør i ti minutter i bakemaskin – deigen skal være litt klebrete, dekk tett med plastfolie og la stå på kjøkkenbenken eller i kjøleskapet over natta. Viktig at det er tett – ellers får du snerk på deigen. Lar du det stå i kjøleskapet tar det lengre tid å heve dagen etter.

Prosessen med å la vann og mel stå og hvile over natta kalles på fagspråk autolyse, og er viktig for å få væsken godt inn i melet.

Dag 2:

10 g fersk gjær

10 g salt

50 g maltekstrakt (eller mørk sirup)

Blant gjær med en teskje vann og blant inn i deigen. Deretter blander du inn salt og maltekstrakt.

Nå kommer det tunge arbeidet dersom du ikke har bakemaskin – for nå skal deigen knas i minst en halv time på lav hastighet. Deigen skal bli seig og løs på samme gang, og du skal kunne trekke lange «tråder» ut av deigen.

LES HELE OPPSKRIFTEN HER

SHAKSHUKA: Dette er en svært smaksrik frokost- og lunsjrett som er veldig populær på de jødiske restaurantene i Krakow. Retten er opprinnelig fra Midtøsten. Alle

2. Heite frokost-egg

Den jødiske egge-retten Shakshuka er en umåtelig populær frokost og lunsj – og det er lett å skjønne hvorfor etter å ha smakt den.

1 stor gul løk

4–5 fedd hvitløk

1–2 spisspaprikaer

1 rød chili

2 ss tomatpure

1 ss røkt paprikapulver

1 ss vanlig paprikapulver

1 ts cayennepepper

1 ts kummin

(1 ts Harissa)

2 bokser hermetiske tomater

4–6 egg

1 ts salt

Hakk løk, hvitløk og paprika. Stek løken først i rikelig med olivenolje til den har fått fin farge og er blitt myk. Legg i hvitløk og paprika og stek i ytterligere noen minutter før du legger i tomatpure.

Rør rundt og legg i krydderne. Hell gjerne på litt mer olje om du synes det ser tørt ut. Stek i to-tre minutter til det ser ut som om krydderne, oljen og tomatpureen har blitt godt blandet. Dette er et viktig skritt i prosessen – den skarpe smaken av tomat skal bli litt mildere og rundere.

Hell over de hermetiske tomatene og la sausen koke til den tykner.

Knekk forsiktig eggene ned i sausen. Pass på at de ikke havner for tett.

Strø over smuldret fetaost over eggene og sausen og sett stekepanna inn i ovnen på 200 grader. Du kan også sette på lokk og fortsette med å steke eggene på komfyren, men det blir bedre om du baker de i ovnen.

Etter 12–15 minutter har eggene stivnet – da strør du over litt hakket koriander.

Server Shakshuka med brød, olivenolje, Kosher-salt og kanskje litt sort pepper på toppen.

LES HELE OPPSKRIFTEN HER

EGGSTRA GODT: Ovnsbakte omeletter er enkle, raske og velsmakende retter som du kan lage med eggene du har igjen etter påsken. Du kan lage flere små eller en stor av oppskriften i dagens matspalte. Alle

3. Ovnsbakt omelett

En rett som både er lett å lage – og lett å spise. Og som kan kombineres med det du måtte ha i kjøleskapet eller fryseren.

7 dl helmelk

6 egg

1,5 ss hvetemel

Salt, pepper

Kok opp melka. Dette er viktig, ellers blir omeletten boblete. La melka bli lunken før du går til neste skritt som er å røre ut melet i 2–3 ss melk. Pass på slik at det ikke klumper seg.

Rør inn eggene og hell over resten av melka. Strø over salt og pepper.

Smør en stor eller to små ovnsfaste former. Hell eggeblandingen i formen slik at røren når 2/3 opp på kanten.

Stek i 220 grader i 20–25 minutter. Om du liker omeletten luftig og litt løsere steker du den kortere – liker du den fast steker du den lenger.

LES HELE OPPSKRIFTEN HER

PAI x 2: Den store paien er greskinspirert og fyllt med løk, tunfisk, linser, feta og oliven - mens den minste paien er hentet fra Spania, og har fyll av chorizo-pølser, squash og soltørket tomat. To Middelhavs-paier som smaker nydelig. Alle

4. Spansk pai

Pai er godt. Sprø bunn, saftig fyll og nesten ubegrensede muligheter til å variere.

Paiskall:

125 g iskaldt smør

3 dl kaldt hvetemel

3 ss iskaldt vann

Litt salt

Legg melet i en food prosessor og skjær det kalde smøret i terninger og legg på toppen. Kjør med kniv slik at du får en grynete masse. Hell forsiktig over vann mens du «pumpekjører». Så fort det holder sammen stopper du.

Pakk inn i plastfolie og legg i kjøleskapet i en halvtime. Etterpå kjevler du ut deigen slik at en dekker din paiform + tre centimeter. Trykk fast paideigen i formen, kutt vekk overskuddsdeig, prikk bunnen med gaffel og forstek bunnen i ti minutter på 225 grader.

Paifyll:

150 g chorizopølse

250 g squash

3 ss soltørket tomat

Cayennepepper

2–3 egg

2–3 dl helmelk

1–2 dl revet ost

Salt og sort pepper

Skjær squash i tynne skiver og stek dem i litt olje til de får farge og er blitt myke. Krydre med cayenne. Dekk bunnen i paiskallet med stekt squash.

Skjær chorizo i små terninger og legg oppå squashen og topp med finskårne soltørkede tomater.

Øverst strør du revet ost og heller over piskede egg og melk (1 dl melk for hvert egg).

Stek i ovn i 25–30 minutter på 225 grader.

LES HELE OPPSKRIFTEN HER