I hagen er det dekket opp til fest med grilling av lam og oppdekka bord, og det er nok sjelden tromsødialekten dominerer like høyt i boligstrøket Providencia, helt nord i millionbyen Santiago.

Ment som en spøk

Å legge festen til den andre siden av kloden ble delvis planlagt allerede for to år siden.

– Det hele startet da en kompis feiret sin bursdag langt sør i Italia. Omtrent halvveis nedi en vinflaske kom ideen, og jeg inviterte gjengen der og da til min 50-årsdag, som skulle finne sted i Chile, sier Erling Falch, som til daglig driver utestedet Verdensteatret Kafé i Tromsø.

Det var delvis sagt som en spøk, og Falch tenkte egentlig ikke noe særlig mer på det før han var i bursdagen til en annen venn, som spurte om hvordan det ble med turen.

– Etter det begynte jeg for alvor å planlegge.

– Ikke i stillhet

Over tredve mennesker tok turen til Sør-Amerika, der omtrent tyve av gjestene er familie, mens resten består av venner og bekjente fra Tromsø.

At valget falt på Santiago er ikke tilfeldig. Falchs kone Marcela Douglas kommer opprinnelig fra Chile, så familien er i landet relativt ofte.

At så mange faktisk skulle komme synes han er mer overraskende.

– Hovedårsaken til at jeg feirer her er at jeg er veldig glad i landet, og så på dette som en enestående mulighet til å få hentet masse venner og familie hit, forteller han.

– Er du overrasket over at det dukket opp så mange?

– Svært, sier Falch, og legger til:

– De fleste som reiser til den andre siden av kloden for å feire bursdag eller lignende gjør det jo for å feire litt stille og rolig. Og denne feiringen kommer i hvert fall ikke til å foregå i stillhet, ler han.

– Helt topp

Falch har for øvrig ingen problemer med å bytte ut skismurningen med solkrem.

– Savner du påskefjellet hjemme?

– Nei, det kan jeg ikke påstå. Jeg har vært i Chile rundt ti ganger på både påske- og vinterferie de siste årene, så selv om det er fint i det norske påskefjellet, synes jeg absolutt det er helt topp å være her, avslutter jubilanten.

iTromsøs journalist Rudi Nikolaisen er selv i Chile, og er en av gjestene i Falchs 50-årsdag.