Lørdag arrangerte Siri Sara Roer og Hjernesvulstforeningen rebusløpet «Trim for Hjernen» i forbindelse med Hjernesvulstuka.

Da Siri Sara Roer var bare tre år gammel fikk hun hjernesvulst. Syv år senere ble svulsten fjernet. I dag er Roer 50 år gammel og en av dem som har overlevd lengst etter en hjernesvulst i hele Norge.

Les også: Nå kan du trimme hjernen i Telegrafbukta

Symptomer

Siden Roer ble behandlet som 10-åring har hun slitt med symptomer. Men det er kun i senere tid at hun har skjønt at disse symptomene skyldtes hjernesvulstbehandlingen.

– Jeg fikk streng beskjed om å ikke tenkte på «vondtene» mine da jeg var liten. Det er først nå de siste årene at jeg har innsett at plagene mine er fra behandlingen jeg fikk, sier Roer.

Roer har levd et aktivt liv. Hun har ikke hatt mye tid til å tenke over tilstanden sin. Nå vet hun hva plagene skyldes, og tar hensyn til dette.

– Jeg gjør bare det jeg klarer, og har energi til. Jeg klarer ikke jobbe, men gjør det som må gjøres hjemme, sier hun.

Hun er også aktiv i Hjernesvulstforeningen, spesielt for å hjelpe barn med hjernesvulst.

– Utmattelse er veldig vanlig for mange som behandles for kreft, uansett type, sier leder for Hjernesvulstforeningen i Nord-Norge, Eli Solheim.

Andre symptomer Roer har merket er leddsmerter, nerveskader og stiv rygg.

Les også: Mor og datter er bærer av genfeil som gir 90 prosent risiko for brystkreft

Vil ha bedre behandling

Da Roer ble diagnostisert med hjernesvulst var behandlingen langt dårligere enn den er i dag. Hun håper likevel at den skal bli enda bedre.

– Jeg er veldig glad for at behandlingen de med hjernesvulst får i dag er bedre enn den vi fikk da, sier Roer.

Med lørdagens arrangement håper hun og Solheim at hjernesvulst som sykdom skal få mer oppmerksomhet.

Hjernesvulstuka 2017

– Fysisk aktivitet er viktig for både pasienter og pårørende. Det er så lett å sitte hjemme når man blir utmattet av sykdom, men bare det å gå ut i frisk luft hjelper, sier Solheim.

Derfor har de valgt å kombinere trim med hjernetrim, i et rebusløp i Telegrafbukta.

Hun håper at Hjernesvulstuka kan skape mer oppmerksomhet rundt sykdommen, og at foreningen blir et fellesskap for alle som rammes.

– Vi er her for syke, pårørende og etterlatte.

Les også: Kreften ble oppdaget for sent – fikk 5,6 millioner i erstatning

REBUSLØP: Eli Solheim, leder i Hjernesvulstforeningen i Nord-Norge, mener fysisk aktivitet er viktig for både syke, pårørende og etterlatte. Foto: Miriam Leiros