– Vi har aldri tidligere hatt det tilbudet vi skal starte med 6. juni. Dette er nybrottsarbeid for oss og vi er spente på hvordan det blir, sier enhetsleder Jorunn Lorentsen ved Ruspoliklinikken på UNN.

Slipper å gå på apoteket

De holder til i Lars Eriksens vei ved Åsgård sykehus og legemiddelassistert rehabilitering (LAR) er ett av tilbudene de har ved Ruspoliklinikken. Tradisjonelt sett så har utdelingen av medisinen som benyttes i LAR vært utdelt via apotek til den enkelte pasient.

For noen av pasientene i Tromsø vil UNN selv overta oppgaven med medisinutdeling ved å etablere seg i egne lokaler i det samme bygget som Sosialmedisinsk senter holder til, i Søndre Tollbodgate.

– Per i dag er det rundt 180 LAR-pasienter i Tromsø og omegn. Det nye tilbudet vil være for rundt 30 pasienter i første omgang. De kommer hit og får medisinen sin i stedet for på apoteket, sier Lorentsen.

Får et bedre tilbud

Årsaken til at UNN selv ønsker å ta hånd om medisinutdelingen til LAR-pasientene, er ikke at de er misfornøyd med apotekenes jobb. De ønsker at pasientene som fungerer dårligst i tillegg til medisin får faglig hjelp og støtte.

– Vi betaler apotekene for utdelingen. Vi ønsker å styrke det faglige tilbudet til pasientene som fungerer dårligst. Når de kommer hit vil de møte fagfolk som kan gi et bedre tilbud enn det en farmasøyt kan. Målet er at de skal følges bedre opp.

UNN har jobbet i flere år med å få til dette nye LAR-tilbudet. Målet med tilbudet er at blant annet heroinavhengige skal komme i gang med rehabilitering og derigjennom endrer livet sitt.

Nytt for UNN

– LAR har eksistert som et tilbud til opioidavhengige (heroinavhengige) i flere år. Medisinen får de utdelt under tilsyn hver dag i starter, og etter hvert som rusmestringen blir bedre, dersom den blir det, vil hyppigheten på utdelingen endres. Medisinen fungerer på lik linje som for eksempel en diabetiker som må ha insulin. Dersom pasienten ikke får sin daglige medisin, blir han dårlig. Hver enkelt blir henvist til rusbehandling, og er kriteriene for LAR til stede, iverksettes behandlingen. Noen får ungene sine tilbake og er i full jobb. Intensjonen er at de skal få en bedre hverdag.

Jorunn Lorentsen sier UNN er fornøyd med å få til et samarbeid med Sosialmedisinsk senter og Tromsø kommune ved det nye tilbudet.

– Vi er veldig glade for samarbeidet. Det betyr mye for oss, og er nødvendig for driften. Dette er helt nytt for oss, men andre helseforetak som har gjort det samme, er godt fornøyd med etableringen. Vi har store forventninger til tilbudet og skal nå jobbe for å gjøre det kjent. Mange av pasientene har gitt uttrykk for at de synes tilbudet høres ok ut, mens andre vil synes det blir et pes.

Ingen luke

Det nye tilbudet er et fireårig prosjekt. Kontoret vil holde åpent fra klokken 09 til 15, mandag til fredag. Sykepleierne Thomas Hovind og Jim Thomassen på Ruspoliklinikken skal inngå i staben i de nye lokalene i Søndre Tollbodgate. LAR-pasientene vil få medisinen utlevert på et kontor, ikke i ei luke.

– Jeg er spent på hvordan det blir å jobbe så tett opp mot LAR-pasientene, sier Thomassen.

– Jeg er også spent. Det handler om å bidra til at de som henter medisinen sin får et bedre liv, legger Hovind til.

– Vi skal ikke ha luke, her skal blir de møtt av Thomas og Jim. Det blir venterom, og vi skal også gjøre det mulig at pasientene får møte lege her, sier Jorunn Lorentsen.