I et kritisk brev til Nærings- og fiskeridepartementet vil administrerende direktør Audun Maråk og avdelingsleder i Tromsø, Espen Jacobsen, at en nylig innført forskriftsendring fjernes.

Forbud mot notfiske etter sild

Enkelt fortalt dreier det seg om hvorvidt større kystfiskefartøy skal kunne søke tillatelse (eller dispensasjon) for å kunne fiske med not etter sild og makrell inne i fjorder på Senja og Kvaløya–hovedsakelig Bergsfjorden og Kaldfjord.

Tidligere hadde fartøyer over 21 meter som fisket sild og båter over 28 meter som fisket etter makrell anledning til å søke dispensasjon for å fiske i fjordene innenfor de såkalte «fjordlinjene», det vil si innløpene til de store fjordene.

Reiselivet går foran

HVALSAFARI: Turistindustrien–men blant annet hvalsafari og nordlysturisme–som skal ha forrang til fjordene i Nord-Norge.

Nå er imidlertid den døra lukket – og begrunnelsen er at departementet mener at nordlys- og hvalturisme skal ha forrang foran fiskeflåten.

Det etter at blant andre Troms fylkesting har stilt seg bak et slikt krav av hensyn til reiselivet.

Dette får «Fiskebåt» til å reagere sterkt.

– «Fiskebåt» synes det er meget uheldig og ser alvorlig på at fiskerinæringen i denne saken må vike for nordlys- og hvalsafari, skriver Maråk og Jacobsen til departementet.

Ifølge de to går forbudet ut over både lønnsomhet og sikkerhet.

Lavere lønnsomhet

LAVERE LØNNSOMHET: Interesseorganisasjonen for den store kystflåten–Fiskebåt–frykter for lønnsomheten dersom ikke større fartøy kan få adgang til notfiske i de største fjordene.

De skriver: «Hvis en stor del av fiskeflåten blir henvist til å fiske langt til havs, vil dette kunne medføre at tilgjengeligheten til både sild og makrell reduseres, noe som medfører lavere lønnsomhet for næringen».

Og fortsetter: «I tillegg vil fiske langt til havs for enkelte av fartøyene i flåten stor kyst medføre et økt sikkerhetsmessig aspekt».

Dårlig for miljøet

Maråk og Jacobsen argumenterer også for at en utestengelse fra fjordene vil medføre en økt miljøbelastning.

«Fiske langt til sjøs vil medføre lengre gangtid og derved unødvendige utslipp av klimagasser».

Maråk og Jacobsen krever derfor at endringene i forskriften reverseres.