Sommeren nærmer seg med stormskritt og vinterdekk skal byttes til sommerdekk.

– Dekkene varer lenger hvis du tar riktig vare på dem, sier Jovna Sara, kundeveileder for Dekkmann.

Ikke skru for hardt

Når du bytter fra vinterdekk til sommerdekk er det flere ting du bør være bevisst på. Pass først på at de nye dekkene blir satt på riktig, og at felgen er helt inntil og ikke sitter skjevt.

– Mutrene skal kunne skrues på lett. Du kjenner det hvis de sitter skjevt. Da kan de bli ødelagt. Når du strammer er det også viktig å ikke gjøre dette for hardt, da kan mutrene bli ødelagt, sier Sunna.

Sjekk slitasje

For å ha en lettere jobb til vinteren når du skal skifte tilbake til vinterdekk er det flere ting du kan gjøre allerede nå.

– Sjekk hvor dekkene er slitt. Er de kun slitt på yttersiden tyder dette på feil på forstillinga. Da må du dra innom et autorisert verksted, sier Sara.

Er dekkene slitt på midten kan det være du har for lite lufttrykk slik at det blir sleng på dekkene når du kjører.

Ferskvare: Dekk er ferskvare og det er viktig å lagre dem riktig så gummien ikke skal bli ødelagt.

– Det er uansett lurt å sjekke lufttrykk før du setter dekkene til lagring. Riktig lufttrykk bevarer dekkene bedre, sier Sara.

Gjør deg klar til neste vinter

Sara anbefaler også å sjekke mønsterdybden på de gamle vinterdekkene. Mønsterdybden på vinterdekk skal være minst 3mm, her anbefaler NAF 4mm. På sommerdekk skal mønsterdybden være minst 1,6 mm. NAFs anbefaling er minimum 3mm mønsterdybde på sommerdekk.

– Sjekker du dette vet du allerede nå om du må bytte dekk til vinteren, og har god tid på deg, sier Sara.

Vask dekkene dine

Det første du bør gjøre når du har byttet til sommerdekk er å vaske vinterdekkene dine.

– Sett dem inntil veggen og vask med såpe. La dette virke i et par minutter før du spyler det vekk og lar dekkene tørke, sier Sara, og minner på at man må vaske både innsiden og yttersiden.

Kan være ødelagt inni

Når dekkene er vasket og tørket er det viktig å lagre dem riktig.

– Legg dem gjerne i en pose eller bag. Det kan komme støv i gummien inni dekket, og da blir de ødelagt med tiden, sier Sara.

Han forklarer at dekkene kan se helt fine ut, men være ødelagt inni på grunn av feil lagring.

– Det vet man ikke når man ser på dem.

Dekk er ferskvare

Dekk bør lagres innendørs, i for eksempel en garasje.

– Gummien blir dårligere hvis du lagrer dem i minusgrader. Dekk er ferskvare, hvis du lagrer dem i direkte sollys kan det bli sprekker i dem, advarer Sara.

Han anbefaler å skifte dekk etter fire til fem år.

– Dette er avhengig av at du lagrer dekkene riktig.

Ferskvare: Dekk er ferskvare og det er viktig å lagre dem riktig så gummien ikke skal bli ødelagt. Foto: Jenny Ovlien Frisholm. Foto: Jenny Ovlien Frisholm