De nordiske likestillingsministrene møttes denne uken for å diskutere felles problemstillinger for de nordiske landene. Møtet ble i år avholdt i Lofoten og på Hurtigruta på vei fra Svolvær til Tromsø.

– På møtet har vi diskutert hvordan vi kan øke andelen innvandrerkvinner i arbeidslivet. Det er gledelig å se at Norge ligger foran Sverige, med flere innvandrerkvinner i arbeidslivet. Likevel har vi ennå en vei å gå, og fire av ti innvandrerkvinner står utenfor arbeidslivet i Norge i dag. Når vi diskuterer likestilling, må vi inkludere innvandrerkvinner, sier likestillingsminister Solveig Horne (Frp).

Streng innvandring

Horne mener det er en utfordring at så mange kvinner med minoritetsbakgrunn står utenfor arbeidslivet.

– Det handler om evnen til selvforsørgelse, og å kunne klare seg selv.

Statsråden tror hun vet hvorfor det er flere innvandrerkvinner i jobb i Norge enn i Sverige.

– Vi har hatt en streng innvandringspolitikk. Fordi vi har hatt færre asylsøkere og innvandrere enn i Sverige, har vi fått integrert og bosatt dem raskere, sier hun og fortsetter:

– Ett av tiltakene vi prioriterer er gratis kjernetid i barnehage slik at kvinnene kan lære seg språk, som er det viktigste for å komme seg ut i arbeidslivet.

Stille krav

– En Frp-minister som snakker om hvor viktig det er med likestilling og gratis barnehage. Rapper du kjernesakene til SV?

– Nei, det gjør jeg ikke. Jeg var integreringsminister i to år, og da klarte vi det SV ikke klarte, nemlig å skape rekordhøy bosetting ute i kommunene. Det er der integreringen faktisk skjer. Hele dette feltet handler om streng innvandring- og asylpolitikk, med et fokus på å stille krav, påpeker Horne.

Hun vil ta med seg et innspill fra sin danske kollega.

– Den danske likestillingsministeren snakket om hvor viktig det er å involvere innvandrerorganisasjoner og menn slik at de ser nytten av kvinner i arbeidslivet. Det skal vi ta med oss i arbeidet videre.