– Dette er et gjennomgående problem i Tromsø, men det er vi som blir stående igjen som syndebukken, sier Knut Kristiansen, leder for Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund (ATL) Troms.

Måtte vente fire måneder

ATL har sendt et brev til Statens vegvesen der de klager på lang ventetid for elever som skal ha oppkjøring.

– Dette er et kjempeproblem. På det verste hadde vi elever som var klare til oppkjøring i januar, men ikke fikk dette før i mai og juni. Nå er ventetiden et godt stykke ut i juli. Det er veldig frustrerende for kjøreskolene, sier Kristiansen.

– Vi skjønner at det er et særlig problem i forbindelse med ferieavvikling på sommeren, men ventetiden har vært lang over lengre tid.

Forsinkelse i systemet

ATL mener problemene skyldes dårlig bemanning, samt IKT-systemer som ikke fungerer optimalt.

– De ansatte gjør en strålende jobb og strekker seg langt, men det er ikke satt av nok ressurser, sier Jon Terje Karlsen, styremedlem i AKT Troms.

Han peker også på endringen som trådte i kraft 1. mai der elevene selv bestiller time til oppkjøring på internett som et av problemene.

– Alt skal digitaliseres og trafikklærerne kan ikke ringe og bestille oppkjøring til elevene. Elevene må også bestille oppkjøring et par måneder i forkant for å finne en ledig dag. Når det nærmer seg oppdager mange at de ikke er klare og avbestiller timen. Hvis de avbestiller to dager i forveien, som er fristen, tar det fem dager før systemet oppdaterer  seg og noen andre kan bestille timen. Da blir timen stående ubrukt, sier Karlsen.

Kjenner seg ikke igjen

Roar Olsen, seksjonsleder for trafikant- og kjøretøyavdelingen ved Tromsø trafikkstasjon, kjenner seg ikke igjen i beskrivelsen fra ATM.

– Ventetiden går i bølgedaler. Nå er den 18 dager. Jeg vet ikke helt hvor de har hentet dette fra, men nå er første ledige time i starten av juni, sier han.

Selv om seksjonslederen ikke kjenner seg igjen i beskrivelsen, er han enig i at det er problemer.

– Når kandidater avbestiller har ikke kjøreskolene noen andre å sette inn, dette er et problem. Kjøreskolene må nok gå litt i seg selv, sier Olsen

Han avviser at trege IKT-systemer gjør det vanskelig å bestille timer som er avbestilt av andre elever.

– Jeg vet ikke hvor de har det fra. Systemet blir oppdatert med en gang en oppkjøring avbestilles og ligger klar så andre kan bestille den, sier han.