– Jeg var på Jekta med kona og oppdaget at det var en hudlege i senteret. Dette var ved 15-tiden på en fredag i november. Likevel ble jeg tatt inn til sjekk. Blant mange føflekker på ryggen, var én ondartet.

Føflekkdagen

Senere denne måneden markeres Euromelanoma – den europeiske føflekkdagen. Nå oppfordrer 47-åringen spesielt menn på hans alder om å stikke innom legen for en sjekk.

– For mitt vedkommende var spesialistbesøket en impulshandling. Men slik skal det ikke være. Et jevnlig legebesøk – gjerne til en hudspesialist – bør være obligatorisk. Det er en billig forsikring. Hadde jeg ikke tatt sjekken, kunne utfallet blitt katastrofalt, erkjenner Kjetil Fredriksen.

– Ikke i mine tanker...

Han innrømmer at føflekkreft er noe han aldri har tenkt på.

– Riktignok hadde jeg mange føflekker på ryggen, men alle så trygge ut. Likevel var den ene angrepet av kreft. Men fordi den ble oppdaget tidlig, gikk det greit. Bortsett fra å få diagnosen og få føflekken fjernet, har jeg sluppet ytterligere behandling, sier Fredriksen.

Mer observante

Hudlege og daglig leder ved Nordnorsk Hudlegesenter, Elin Ekornes, ber alle om å bli mer observante på sine føflekker – om de forandrer seg, om det kommer nye eller om det i verste fall oppstår blødninger.

– Vi ønsker mer fokus på det mange nordmenn og -kvinner utsettes for årlig. Jo tidligere den ondartede føflekken oppdages, desto bedre er prognosene.

Har vært heldig

Kjetil Fredriksen, som bor i Hammerfest, sier rett ut at han har vært heldig.

– Selv om dette er et vanskelig tema å snakke om, har jeg valgt å være åpen om kreften. Det har resultert i at mange i min omgangskrets har oppsøkt sin lege med føflekker de ikke var sikre på.

– Og det er akkurat det jeg vil oppnå ved å stå fram. Jo flere som sjekker seg, desto bedre er det, sier 47-åringen.

En hissig kreftform

Elin Ekornes understreker at føflekkreft er en av de hissigste formene:

– Dersom kreften får utvikle seg, er det i dag ingen god behandlingsform – selv om vi får stadig bedre metoder. Har den først spredt seg, er utgangen dårlig. Ja, dødelig, sier hudspesialisten.

– Vi kan – ved hjelp av et dermatoskop – se om en føflekk er angrepet eller ikke. Det som er viktig, er å få pasienten til å innse nødvendigheten av en jevnlig sjekk.

På verdenstoppen

Elin Ekornes må bare erkjenne at antallet tilfeller av føflekkreft øker.

– I Norge er vi på verdenstoppen. Siden 50-tallet er det i dag 20 ganger flere som rammes. Tradisjonelt har kvinner fått føflekkreft oftere enn menn, men den tiden er over.

– Føflekkreft kan ramme i alle aldre, men er hyppigst hos de eldre og mest utbredt i aldersgruppen 25–49 år. Det er imidlertid blant dem over 50 år vi ser den største økningen i forekomst, konstaterer Ekornes.