I produksjonslokalene til Mydland i Giæverbukta jobbes det i disse dager på spreng for å produsere og kjøre ut pølser til hele landsdelen.

– 17. mai er helt klart en stor dag for pølser og is. Vi selger nok rundt 30.000 pølser bare denne ene dagen i året i Nord-Norge, sier daglig leder Kurt Mydland.

Mydlandpølse er ett av spesialproduktene til Mydland, som ikke minst artisten og matelskeren Jørn Hoel har sørget for å gjøre kjent nasjonalt.

Mydlandpølse siden 1920

POPULÆR PØLSE: Mydlandpølsa har blitt et begrep, ikke minst udødeliggjort av tromsøartisten Jørn Hoel.

Mydlandpølsa oppsto imidlertid lenge før Jørn Hoel falt for den.

«Mydlandpølsen er vårt mest anerkjente produkt og har vært produsert sammenhengende siden 1920. Den er basert utelukkende på gode råvarer og oppskriftene har vært i familien i generasjoner», reklamerer Mydland på sine nettsider.

Stabilt 17. mai-salg

At Mydlandpølse har blitt et begrep og et varemerke, sørger for at den selger godt året rundt. Selv om Kurt Mydland ikke vil gå ut med hvor mange Mydlandpølser de selger i året, legger han ikke skjul på at pølsesalget topper seg 17. mai.

– Vi har stabilt godt salg 17. mai, det har det vært i mange år. Nærhet til lag, foreninger og skoler gjør at de kommer tilbake med bestillinger årlig. Det er den tradisjonelle festpølsen det går av.

Spiser pølse hver dag

PØLSEFEST: I Mydlands produksjonslokaler henger det pølser i lange baner som skal kjøres ut for salg på 17. mai. Som kvalitetsansvarlig har Erik Mydland «pølsefest» på jobb hver dag.

For kvalitetsansvarlig Erik Mydland er det «pølsefest» på jobb hver dag.

– Jeg spiser pølse hver dag. Jeg må smake før vi sender dem ut på markedet, som en del av kvalitetssikringen, sier han.

Han sier at 30.000 pølser tilsvarer rundt tre tonn, noe som merkes i disse maidagene, i og med at grillsesongen står for dør.

I fabrikklokalene henger det pølser bokstavelig talt på rekke og rad: enten til tørking, røyking, koking eller kjøling.

Ikke megahemmelig

Årsaken til Mydlandpølsens suksess mener Erik Mydland ikke er spesielt hemmelig, for det er kjente ingredienser de bruker.

– Mydlandpølsene består av kjøtt, salt, pepper og løk. Oppskriften er ikke mer hemmelig, men det handler om måten de er satt sammen på. Kjøttandelen er høy og vi er avhengige av godt råstoff, det er det som ligger i bunn og som gjør at vi lager gode pølser, sier han.