Nordlys skrev mandag at den prisbelønte gravejournalisten Einar Haakaas mafiavirksomhet i byggebransjen.

– Dette er et eldorado for svarte penger og kriminelle nettverk i bygge- og anleggsbransjen, sa han og advarte om at domfelte aktører fra Østlandet allerede har etablert seg i byen.

Advarslene bekymrer ordfører Kristin Røymo.

– Tromsø kommune bygger veldig mye, og det er ikke bare oss. Også staten og private aktører holder på med stort og smått. Vi står nå i fare for å havne i samme situasjon som Oslo er i nå, sier hun.

Tverrfaglig senter

Under tirsdagens formannskapsmøte ba hun derfor administrasjon sette i gang arbeidet med å etablere et tverrfaglig senter for kontrolletatene.

– Vi må ta tak i denne saken og sikre at vi gjør det som står i vår makt for at Tromsø skal være en mafiafri sone. De store prosjektene er ofte rene, og det er slik at staten følger byggeplassene tett, men i kommunene er det mindre oppfølging, sier hun.

Ordføreren mener kommunen nå må sikre prosjektene slik at de til enhver tid vet at det er lovlig aktivitet som foregår der.

– I flere av de større norske byene er det nå etablerte slike tverrfaglige sentre hvor kontrolletater og tilsynsmyndigheter sitter under et og samme tak. Slik sikrer man god informasjonsflyt mellom etatene. Jeg anbefaler at det etableres et slikt senter i Tromsø, da det bygges mye nå og kommer til å bygges mer fremover, sier hun.

Begynner arbeidet

Administrasjonssjef Britt Elin Steinveg tok imot bestillingen, og orienterte formannskapet om at kommunen allerede har et relevant pilotprosjekt på gang i forbindelse med byggingen av Tromsøbadet.

– Det er et samarbeid med Skatteetaten som har som mål å unngå svart arbeid, så vi er allerede i gang, sier hun.

– Ikke vår oppgave

Både Anni Skogman og Erlend Svardal Bøe advarte imidlertid kommunen om å skjære alle over en kam.

– Det er viktig å huske på at de aller fleste aktører er ærlige og redelige. Nordlys-reportasjen pekte på to konkrete selskap. Vi må være forsiktig med å stemple flere, sier Bøe.

Jonas Stein (V) minner videre om at det er tilsynsmyndighetene, som politi, skattemyndigheter og arbeidstilsynet, som i siste instans har ansvaret for å opprette et slikt senter.

– Vi har allerede etablert politisk at det skal etableres et tverrfaglig samarbeid for å koordinere på dette feltet. Det er klart mafiavirksomhet er uønsket og at vi må ta i bruk de kommunale virkemidlene vi har, men det er ikke naturlig at vi skal initiere etableringen av et slikt senter; det er det politiet eller andre aktører som må gjøre, sa han.