– Nordland, Troms og Finnmark ligger høyere enn landsgjennomsnittet for overvekt, sier Jorunn Brendeford, regional koordinator for sykelig overvektsbehandling i Helse Nord.

Helse Nord arrangerer overvektskonferansen «Vekt og likevekt» sammen med Landsforeningen for overvektige (LFO). De er opptatt av å se på sammenhengen mellom psykisk sykdom og overvekt.

– Den største følgeplagen for dem som er sykelig overvektige er depresjon. Ikke hjerte- og karsykdommer, men depresjon, sier leder i LFO, Mari-Mette Graff.

– Kropp og psyke henger sammen

Graff har selv gjennomgått en fedmeoperasjon. Hun mener det er flott at helsepersonellet får bedre kunnskap om sammenhengen mellom psykisk og fysisk helse blant sykelig overvektige.

– Vi har tenkt kompetansebredde. Kropp og psyke er ett og henger sammen. Ting har bedret seg litt, men mange av våre medlemmer får fortsatt beskjed om at de bare trenger å spise mindre og trene mer, sier Graff.

– Det er fordommer innen helsevesenet på lik linje med resten av befolkningen. Det kan være kommentarer som kanskje ikke er vondt ment. Holdningsarbeid og kunnskap er kjempeviktig. Har man kunnskapen, skjønner man sammenhengen, sier Brendeford.

Erstatter mat med alkohol

Konferansen som tidligere har blitt arrangert i Bodø, er nå i Tromsø for første gang. I to dager skal helsepersonell fra Nord-Norge blant annet få høre om fedme blant barn, fedmekirurgi, psykisk sykdom og alkoholproblemer.

– Det er viktig å ivareta den psykiske helsen også etter at noen går ned i vekt. For mange blir fettet en mur mot omverden. Man tar større plass, men individet blir borte. Mange føler seg sårbare når denne rustningen blir borte, og trenger hjelp til å takle overgangen, sier Graff.

Hun sier mange erstatter tvangsspising med andre avhengigheter etter at de har gått ned i vekt.

– Maten blir erstattet med for eksempel alkohol, shopping eller sex i et forsøk på å dempe en indre uro.