Nå vil de tilbake til parlamentarismen og danne byråd om de vinner valget. Det er beskjeden fra Høyres to formannskapsmedlemmer, Erlend Svardal Bøe og Anna Amdal Fyhn.

– Vi må spørre om vi har valgt riktig styringsmodell. Den største kritikken mot parlamentarismen var at byrådet var så lite åpent. Men med rådmannsvelde og administrasjonen som bestemmer er det ikke akkurat mer åpent. Man har flyttet makten fra politikerne til administrasjonen og oppnådd uklare ansvarsforhold uten mer åpenhet, sier Bøe.

Kostnader

Et av hovedargumentene mot parlamentarismen da den ble avviklet, var kostnadene.

– Jeg tror ikke kostnadsforskjellen blir betydelig. Bare se på hvordan situasjoner i dag. Lederlønningene skyter i været, vi har et formannskap med ni medlemmer som er altfor godt betalt, og hvor det avholdes langt flere møter enn det er behov for, sier han.

Foto: Ronald Johansen / iTromsø

Også Fyhn er klar på at hun har fått nok av formannskapsmodellen.

– Vi vil gå tilbake til den parlamentariske styringsformen, og så må forbedre svakhetene med modellen og fremheve de positive sidene. Det er helt håpløst slik det er nå med nok en gang et rådmannsvelde, sier hun.

– Mangler politisk styring

Høyres gruppeleder, Erlend Svardal Bøe, gir også posisjonspartiene Ap, SV og Rødt det glatte lag.

– Vi ser lite politisk styring. Etter å ha vunnet valget er posisjonen mer opptatt av å administrere enn å drive med politisk styring. Stiller man et politisk spørsmål i kommunestyret eller formannskapet, så svarer aldri ordføreren selv, men henviser alltid til administrasjonssjefen. Hun tør ikke ta politisk ansvar selv, men delegerer det kun videre.

Bøe mener man ikke får stilt politikerne til ansvar i en formannskapsmodell.

–Ap, SV og Rødt gikk til valg på å rydde opp i økonomien, men vi står i samme økonomiske situasjon nå. Men de viser kun til administrasjonssjefens tiltak, istedenfor å erkjenne at dette er en politisk problemstilling, sier han og viser til at det i forrige uke kom fram at kommunen hadde et forventet avvik på nesten 105 millioner kroner.

Selvkritikk

Bøe og Fyhn mener de må ta selvkritikk om hvordan byrådsmodellen fungerte da de selv styrte.

– Vi må være ærlige. Det var mye i den parlamentariske modellen Høyre var en del av som ikke var bra, og som burde vært gjort annerledes. Det går for eksempel på åpenhet. Men det tar tid å innføre en ny politisk modell, sier Bøe.

Omstilling

Hvis Høyre får flertall for forslaget blir det tredje gangen på kort tid kommunen må gjennom en omfattende omorganisering.

– Vi må ta hensyn til de ansatte. De er den viktigste ressursen i kommunen, og vi må ta hensyn til hvordan en omorganisering kan påvirke dem.

– Vil du uansett gå inn for parlamentarisme etter kommunevalget i 2019?– Ja, det vil jeg, sier Bøe før Fyhn legger til:

– En forutsetning i en moderne organisasjon er at den må tåle omstilling. Det er nok dill og dall og hensyn og forbehold. La oss være tydelig: Vi vil at parlamentarismen skal innføres. På den måten kan man vite hvem vi skal peke på når noe gjøres feil. I dag er det ingen å peke på, kun administrasjonssjefen, og det er feigt, smeller Fyhn.