– Det er et enkelt regnestykke. Er mor overvektig blir barnet overvektig og har dermed høy fødselsvekt, sier Kristin Kardel, førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo og innehaver av Kardel ernæring og trening som gir veiledning til gravide som er overvektige.

For høy fødselsvekt

Kardel er i Tromsø i forbindelse med overvektskonferanse som arrangeres av Helse Nord og Landsforeningen for overvektige (LFO). Under konferansen har Kardel holdt foredrag for helsepersonell der hun forteller hvordan gravides diett og kosthold påvirker barnet.

– Når mor har vært fornuftig blir det færre problemer for barnet. Hvis mor spiser ufornuftig og trener lite kan barnet få for høy fødselsvekt, sier Kardel.

Alvorlige konsekvenser

Både for høy og for lav fødselsvekt kan få alvorlige konsekvenser.

– Det er et optimalt vindu, og både for høy og lav fødselsvekt er dårlig. Barn med for høy fødselsvekt og mye fettvev kan få hjerte- og karsykdommer, og kreft, sier Kardell.

Disse kreftformene er ifølge Folkehelseinstituttet spiserør, bukspyttkjertel, tykk- og endetarm, livmor, nyre og etter overgangsalderen, bryst.

Konsekvenser: – Barn med for høy fødselsvekt kan få hjerte- og karsykdommer og kreft, sier Kristin Kardel. Foto: Jenny Ovlien Frisholm

– Spis variert

En undersøkelse fra 2011 viser at et økende antall kvinner som føder ved UNN Tromsø er overvektige.

– Ikke spis mat med veldig høyt sukkerinnhold. Det er viktig å spise variert, og mindre kjøtt og mer fisk. Det er ikke noe annerledes for gravide enn andre, sier Kardel.

En av seks barn er overvektige

Ifølge Folkehelseinstituttet er en av seks barn overvektige. Disse kan ofte slite med vektproblemer i voksen alder.

– Store barn møter vi ofte igjen om noen år. Er du stor som barn er sannsynligheten høy for at du også er det som voksen, sier Jorunn Brendeford, regional koordinator for sykelig overvektsbehandling i Helse Nord.

Kosthold påvirker barnebarn

Ifølge Kardel kan kostholdet til mor ikke bare påvirke helsen til barnet, men også barnebarn.

– Vi ser at hva bestemor gjorde også er viktig for barnebarnet. Sultkatastrofen i Nederland under andre verdenskrig hadde ikke bare katastrofale følger for barna. Vi ser også at barnebarna har dårligere helse, sier Kardel.