Å flytte Perpetuums avfallsanlegg fra Tromsdalen har vært et ønske fra flere hold i flere år. Innbyggerne i Tromsdalen har vært de ivrigste tilhengerne av å få flyttet anlegget, men også selskapet selv har ønske om å få større og mer egnede fasiliteter.

Dialog om tomter

Derfor er det i flere år blitt drøftet alternative tomter der Perpetuum kan holde til – og man har blant annet sett på to tomter på Nord-Tromsøya.

– Kommunen har svært få næringstomter som er egnet i området, men vi har to i tilknytning til Remiks anlegg, sier Marianne Knapp, leder ved Eiendomskontoret i kommunen.

Går sakte fremover

I tirsdagens formannskapsmøte ble det stilt spørsmål om fremdriften i denne prosessen, og administrasjonssjef Britt Elin Steinveg fortalte da at det «pågår en dialog mellom partene».

Administrerende direktør i Perpetuum, Are Lorentzen, sier at hans selskap har vært i dialog med kommunen, men at det imidlertid var flere måneder siden man hadde møter om tomtealternativer.

Etter sommerferien

– Per nå skjer det ikke så mye, vi har ikke hatt noen møter på en god stund, sier han.

Marianne Knapp innrømmer at prosessen har gått litt på sparebluss den siste tiden på grunn av andre og mer prioriterte oppgaver.

– Det vil neppe skje noe konkret før etter sommerferien, sier Knapp.

Skattøra-tomter

Men det er som sagt to tomter som skiller seg ut i arbeidet: en sjøtomt på nedsiden av rundkjøringen nord for Remiks, og en tomt på nordsiden av Remiks mottaksstasjon.

– Tomta ved rundkjøringen har vi nylig fått regulert til næringsformål, og vi har mulighet til å fylle ut sjøgrunn samt bygge kai, sier Knapp.

For stor for kun én aktør

Nettopp denne tomta er imidlertid for stor for å kun husere Remiks, mener hun.

– Derfor vil vi utrede om det er andre som har behov for å være på tomta – eksempelvis Kvitebjørn, Remiks, forbrenningsanlegg – i tillegg til Perpetuum, sier Knapp.

En slik overordnet plan er også noe leder i byutviklingskomiteen, Ragni Løkholm Ramberg, hilser velkommen.

– Å få en overordnet plan der vi ser på alle behov er bra. Dette er et av de viktigste områdene i hele kommunen med tanke på næring, sier hun til iTromsø.

Må ha trafikkløsninger på plass

Dette er også noe næringslivet har etterlyst, sier hun.

– Så må vi også se på hva tomta er best egnet til, sier Ramberg.

Men selv om tomta er regulert for næringsformål så kan det ta lang tid før den kan tas i bruk.

– Det er knyttet strenge rekkefølgekrav for utbygging – først må nemlig trafikkavviklingen til og fra Breivika løses, sier Knapp.

Dette tror imidlertid Knapp kan gå raskt.

– Det er blitt enighet om finansiering av veiene forbi Breivika, sier hun.

Den andre tomta – sør for Remiks – kan heller ikke brukes med det første.

Adkomstvei setter stopper

– Over tomta så går adkomstveien til avfallsdeponiet i Ørndalen som skal brukes ut 2018, sier Knapp.