Selv om er lett å tro at utleier sitter med uendelige muligheter som boligeier, er faktisk husleieloven ganske tydelig. Selv om du eier boligen, kan du nemlig ikke bare øke leieprisen slik du føler for det.

– Det er to måter utleier kan øke leieprisen på lovlig vis under en kontraktperiode. Den kan justeres en gang i året, etter at leieforholdet har vart i minimum et år, etter konsumprisindeksen. Utleier kan altså ikke sette opp prisen slik han eller hun måtte ønske. Den andre måten er om leieforholdet har vart i minimum 2 år og 6 måneder, så kan man justere prisen til «gjengs leie», hvor utleier kan kreve å leie ut til samme pris som andre i nabolaget, sier Asokumar.

Hun får støtte fra Ragnhild Løseth, advokat i Leieboerforeningen.

– Husleieloven er i utgangspunktet ufravikelig og umulig å avtale seg bort fra med noen få unntak. Det aller meste er regulert og verken huseier eller leietaker kan bare ta seg til rette utover lovverket.

Må ha gyldig grunn for oppsigelse

Husleieloven er også klar på hva som skal til for å si opp og kaste ut en leieboer.

– Når det gjelder oppsigelse er reglene forskjellige for utleier og leietaker. For leietakere trengs det ikke noen spesiell grunn for å si opp husleieavtalen, og det er heller ingen formkrav til oppsigelsen. Det innebærer at leietakere både kan gi oppsigelsen muntlig og skriftlig. For utleier kreves det derimot at utleier gir oppsigelsen skriftlig og at den er begrunnet, for at oppsigelsen skal være gyldig. Noen gyldig oppsigelsesgrunner som følger av loven er for eksempel at leietaker misligholder husleiekontrakten, eller at utleier eller noen i hans husstand skal bo i boligen. Slik jeg tolker loven betyr det at for eksempel en kusine eller niese ikke går inn i husstand-begrepet, sier Asokumar hos Jusshjelpa.

Loven gjelder selv uten kontrakt

Halsos i Forbrukerrådet forteller også at du er beskyttet av husleieloven selv om du ikke skulle ha kontrakt.

– Husleieloven beskytter deg selv om du skulle være så uheldig at du ikke har en gyldig kontrakt. Du som leietaker er veldig beskyttet og har like mange rettigheter som utleier har. Om utleier krever noe av deg som ikke er i henhold til kontrakten din eller husleieloven, så nekter du bare på å gå med på det og da er den saken ferdig, sier Martin Skaug Halsos, kommunikasjonsrådgiver i Forbrukerrådet.

Har ikke krav på å ha nøkler til leiligheten

Utleier har heller ikke noe krav på å ha nøkler til leiligheten du leier.

– Utleier har ikke tilgang på leiligheten i leietiden da leietaker har bruksrett på boligen. Unntaket er akutte situasjoner og om det er avtalt et tilsyn, men det må være varslet og avtale mellom begge parter. Utleier har heller ikke krav på å ha nøkkel til boligen med mindre leietaker ønsker det, og det er det ikke så mange som vet. Du som leietaker kan skifte lås på boligen, så lenge du skifter tilbake til den gamle når du flytter ut, sier advokat Løseth i Leieboerforeningen.

Trenger ikke gå via Domstolen

Om du skulle havne i en situasjon hvor du skulle ønske å ta saken videre uten å gå direkte til domstolen, har du flere muligheter. Jusshjelpen kan se på saken og vurdere om de kan hjelpe til uten noen kostnader for deg, om du er medlem av Leieboerforeningen har de advokater som kan bistå og gi hjelp, og om det blir en virkelig tvistesak er forliksrådet en mulighet. I mange tilfeller holder det derimot at man går via Konfliktrådet, som også er gratis og uforpliktende.